Koronavirüs SalgınıManşetSağlıkTürkiye

Merkez İlaç Yönetim Kurulu uyardı: Dezenfektanlar da korumuyor

0

Merkez İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şapcı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘ya yazdığı mektupla ülke genelinde kullanılan antiseptik ve dezenfektanların bir bölümünün sahte olduğunu resmen bildirdi.

Sözcü‘den Erdoğan Süzer‘in haberine göre Şapcı mektubunda, hastanelerde kullanılan birçok antiseptik dezenfektanın da sahte ve koruma özelliğinden yoksun olduğunu, bu yüzden insanların hastane mikrobundan öldüğünü yazdı. Mektupta ayrıca, halen hastanelerin kullandığı 33 marka sahte ürünün listesi de yer aldı.

Maske de korumuyor

Listede; hastanelerde, ameliyatlarda, pansumanlarda, hastanın mikrop kapmaması için kullanılan ve yüzde on povidon-iyot ihtiva etmesi gereken, ancak hiçbirinin üretim yeri Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmeyen, GMP sertifikası bulunmayan sahte ürünlerin piyasa numune analiz sonuçları yer aldı. Sonuçlar sahte ürünlerdeki povidon-iyot oranının yüzde 3.3’lere kadar düştüğünü gösteriyor. 

Geçtiğimiz gün de Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz Sözcü‘ye konuşmuş, piyasada üç katlı olduğu iddiasıyla satılan maskelerin büyük bölümünün koronavirüse karşı koruyucu özellikler taşımadığını söylemişti. Dernek, resmi bir standardizasyonun belirlenerek üretimin buna uygun biçimde yapılması gerektiğini ifade ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.