Ekolojik YaşamKanal İstanbulManşetTürkiye

Halkın yarısının Kanal İstanbul hakkında hiçbir bilgisi yok

0

ÇED raporu askıya çıkan Kanal İstanbul projesiyle ilgili sert tartışmalar sürerken, İstanbul Ekonomi Araştırması firmasının yaptığı bir anket çalışması, halkın yarısının proje hakkında hiçbir bilgisi olmadığını ortaya koydu. Projeye ilişkin, Aralık ayında yapılan araştırmaya göre, katılımcıların %48,5’i “Kanal İstanbul Projesi hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?” sorusuna “Hiç bilgim yok” yanıtını verdi.

Kanal İstanbul Projesine ilişkin dört farklı ifadenin sunulduğu ve katılımcılarda bu ifadelere katılıp katılmadıkları sorulan araştırmada “Projeye ihtiyaç var, ancak mevcut ekonomik durumunda böyle bir harcama yapılmamalı” ifadesine katılanların oranı %42,3 iken “Projenin Türkiye için yeni ekonomik gelir kaynakları yaratacağını düşünüyorum” ifadesine katılanların oranı %35,7 seviyesinde kaldı.

Ekonomik yükümlülük, ilk sırada

Ankete göre projenin vaat ettiği ekonomik canlanmadan ziyade Türkiye ekonomisi üzerinde oluşturabileceği yükümlülükler toplumda daha fazla karşılık buluyor.

Projenin çevre üzerindeki etkisi konusunda ise toplum neredeyse yarı yarıya bölünmüş durumda. Katılımcıların %42,7’sinin “Projenin çevre için zararlı olduğunu düşünüyorum” ifadesine katılırken %40,1 “katılmıyorum” yanıtını verdi. Araştırmada en yüksek çevre hassasiyetinin 45-54 yaş grubunda bulunduğu görüldü.

AKP seçmeninin yüzde 40’ı projeyi gerekli görüyor

Kanal İstanbul Projesi tartışmalarıyla beraber gündeme gelen Montrö Boğazlar Sözleşmesi ise toplumun nispeten daha az ayrıştığı bir konu olarak öne çıkıyor. “Montrö Anlaşmasını süresi dolduğu için, projeye mutlaka ihtiyaç olduğunu düşünüyorum” ifadesine %27,8 “katılıyorum”, %53,5  ise “katılmıyorum” yanıtını verdi.

Kanal İstanbul Projesi’nin gerekliliğini öne sürenler arasında sıkça dile getirilen bu argümanın %40,1 ile en fazla AKP seçmeninde karşılık buluyor. Bu oranı %31,0 ile açık ara farkla MHP seçmeni takip ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.