DünyaManşet

Fransız Hükümeti’nden OHAL kararı çıkmadı: Sarı yeleklilerin isyanı devam ediyor

0

Fransa İçişleri Bakanlığı, Cumartesi günü gerçekleşen gösterilere 136 bin kişinin katıldığını, çıkan olaylarda 263 kişinin yaralandığını ve 630 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castener’in buluştuğu kriz toplantısında ise olağanüstü hal ilân etme seçeneğinin tartışılmadığı belirtildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, dün ülke çapında gerçekleşen akaryakıt zamları protestolarına ilişkin son rakamlar paylaşıldı.

Açıklamada, başkent Paris’te 10 bin olmak üzere ülke genelinde gösterilere 136 bin kişinin katıldığı belirtildi. 

Gösterilerde çıkan olaylarda 81’i polis 263 kişinin yaralandığı ifade edilen açıklamada, 378’i Paris’te olmak üzere ülkede toplamda 630 kişinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Bu arada, Adalet Bakanı Nicole Belloubet, düzenlediği basın toplantısında, dün gözaltına alınanların yaklaşık 3’te 2’sinin yargılanacağını açıkladı.

Dünkü gösterilerle beraber 17 Kasım’dan bu yana çıkan olaylarda 2 kişi hayatını kaybetti, 222’si güvenlik görevlisi bin 43 kişi yaralandı, bin 424 kişi gözaltına alındı.

Kriz toplantısında OHAL kararı çıkmadı

Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Başbakan Edouard Philippe ve İçişleri Bakanı Christophe Castener, “Sarı Yeleklilerin” düzenlediği gösterilere karşı uygun tedbirleri görüşmek üzere bir araya geldi. Reuters’in Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre toplantıda olağanüstü hal ilân etme seçeneği tartışılmadı. Toplantı öncesinde bir Fransız hükümet sözcüsü OHAL seçeneğinin de incelendiğini söylemişti.

Sarı Yelekliler, üç haftadır Cumartesi günleri eylem yapıyor. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre, dün Paris’te yapılan gösteriye yaklaşık 75 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Sarı Yelekliler, akaryakıt fiyatlarına zam yapılmasını protesto etmenin yanı sıra vergi indirimi ve asgari ücret ile emekli maaşlarının artırılmasını talep ediyor.

(Dünya, DW Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.