EnerjiManşet

Bulgaristan sahilinde yüksek radyasyon seviyeleri!

0

Bulgaristan’ın güneyinde, Karadeniz’in batı kıyısında yer alan Chernomorets Köyü’ndeki Vromos sahilinde olağan seviyelerin üstünde radyasyon tespit edildi.

Sebep bakır madeni!

Zira Karadeniz’in kıyısındaki Vromos Körfezi  1954-1977 yılları arasında bakır fabrikası Rosendeki su taşkınları nedeniyle  ağır sulfik asit minarallerinin neden olduğu bir kontaminsayona uğramış durumda .

Haberin duyulmasından sonra sahildeki  ağaçların arasına plaja girmenin sağlık sorunlarına neden olabileceği yazan bir uyarı tabelası asıldı.

1980’li yıllardan itibaren yüksek radyasyon* olup olmadığının anlaşılması için bölgede sağlık ekiplerinin her yıl  yaptığı ölçümlere göre  son iki senenin sonuçları öncesine göre daha yüksek.  6 Temmuz 2018 tarihli Bulgaristan haberlerine göre radyasyon normalin 50 katı, plaja giriş ise yasaklanmış değil. Giriş çıkışların tamamen tabelayı görmesi, haberleri duyması beklenen  insanların insiyatifine bırakılmış durumda.

Bölge Sağlık Müfettişliğinden Verginia Tsanova  plajda kuma karışmış radyoaktivitenin toplam ömrünün 100 yıl kadar olduğunu belirterek şöyle bir açıklama yapıyor:

Özellikle kumda oynayan küçük çocuklar açısından tehlike sözkonusu ve yıllar içinde yetişkinlere de kanser tanısı konabilir”.

Müfettiş TsanovaRadyasyon kanserojen ve genetik mutasyonlara yol açabilir ki özelikle çocuklarla hamile kadınlar açısından tehlikeli” diye de ekliyor.

Plaja girişlerin yasaklanmamasına ilişkin ise “Biz  girişleri yasaklayamayız buraya gelmekya da  gelmemek insanların kendi tercihi”olduğunu söylüyor.

Plaj görünümüyle özellikle çocuklu aileler için çok cazip.

1998 yılında kapatılan Rosen madeni on yılardır yaydığı radyasyonla çevre ve insan sağlığını tehdit ediyor.  2010 yılında da birkaç kez gündeme gelmiş olan  radyoaktivite haberleri ciddiyetini arttırarak koruyor.  En son 25 Kasım 2016 Bulgaristan Jeofizik Konferansında Karadeniz’de Vromos Körfezi radyometrik araştırması tebliğiyle bilim insanları tarafından doğrulanmış bulunuyor.

*Düşük doz radyasyon yoktur.  Radyasyonun her dozu zararlıdır fakat doz arttıkça tehlike de artar .

Pınar Demircan

(bnr, novinite,Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.