DünyaManşet

Yunanistan çiftçileri emeklilik maaşlarındaki kesintiler için sokaklarda

0

Jennifer Baker tarafından Revolution News‘te yayımlanan haberi Yeşil Gazete gönüllü çevirmeni Cem Sabuncu‘nun çevirisiyle sunuyoruz.

***

CZPYaiAWkAAjGuv

Yunanistan – Çiftçiler, emeklilik sistemi reformlarına karşı, Çarşamba günü ülke çapında çiftçiler yolları trafiğe kapatarak protesto eylemleri gerçekleştirdiler. Görsel: Revolution News

Hükümet, emeklilik bütçesinde bu yıl öngörülen 600 milyon euroluk açığı kapatmak için devlet primlerinde kesinti ve iş veren desteğinin artmasını teklif ediyor. Aynı zamanda Yunan çiftçiler, ödedikleri gelir vergisinin, ek hükümet tedbiri yüzünden, iki katına çıkması durumuyla karşı karşıyalar.
Ülke çapında yüzlerce çiftçi, traktörleriyle geniş yolları trafiğe kapattılar ve balıkçıların 48 saattir sürdürdüğü, Yunan adalarına giden feribot seferlerinin iptal edilmesine yol açan grevin ikinci gününde balıkçılara katıldılar.

blockade

Görsel: Revolution News

Tempi’ye kadar uzanan traktör konvoyuna Tesali’de yüzlerce çiftçi katıldı. Öğlen saatlerinde polisin Atina-Selanik otoyolunu trafiğe kapatması sonucu konvoy varış noktasına ulaştı ve trafik akışı alternatif yollarla sağlandı.
Yunanistan’in Bulgaristan sınırında, Promachonas yakınlarında, 750 kadar traktör sıralandı.

Video: Revolution News

http://xcdn.revolution-news.com/wp-content/uploads/2016/01/f073a0c761b4d8117c2af713e6ef166b.mp4?_=1&iv=194
Çiftçiler ayrıca Selanik şehrinde, balıkçılar tarafından gerçekleştirilen bir protestoya traktörleriyle katılarak desteklerini gösterdiler. Ayrıca Girit, Ftiotis, Mora Yarımadası ve ülkenin diğer bölgelerinde protesto eylemleri gerçekleştirildi.

Thema ülke çapında gerçekleştirilen blokajları bildirdi:

Tempi, Tesalya – 1,000’den fazla traktör, ulusal otoyolunu trafiğe kapattılar ve eylemlerin Cumartesi günü öğle vakti tırmanışa geçmesi bekleniyor. Çiftçilerin yaptığı açıklamada protestoların yakın geleceğinin Başbakan Aleksis Çipras’ın atacağı adımlara bağlı olduğunu söylediler.

Lakonia, Mora Yarımadası – Bir blokaj eylemi hazırlamakta olan Doğu Mani Tarımsal Birliği (Agricultural Association of Eastern Mani), üyelerine çağrıda bulunarak sokaklara çıkmalarını ve Aigies kasabası yakınlarındaki Sparta-Gytheio ulusal otoyolunu trafiğe kapatmak için yapılacak blokaja katılmalarını istedi.

Argolis, Mora Yarımadası’nın doğusu – Siyah bayraklara bürünmüş 15 traktör ve diğer tarım taşıtları şehirde tur attılar.

Selanik, Makedonya – Sabahın erken saatlerinde Delta bölgesini 500 traktörle bloke etmiş olan çiftçiler, Çarşamba günü akşamüstü 5 civarında traktörleriyle birlikte alanı terk ettiler. Delta’dan Malkara’daki gişelere hareket eden ve yola bir barikat kuran çiftçiler, bölgede gerekli gördükleri kadar kalacaklarını açıkladılar.

Kerdilia, Seres, kuzey Yunanistan – 700’den fazla traktör ve diğer tarımsal araçlarla yola kurulan bir barikat bölgedeki trafiği çift yönlü kapattı.

Yunan-Bulgar siniri – 750 kadar traktör Yunan-Bulgar sınırında, Promachonas civarlarında hizaya girdiler.

Kapanan yolları gösteren harita. Kaynak: Revolution News

Makedonya’daki çiftçiler, Egnatia otoyolundaki Kerdilia kavşağını 750 traktörle süresiz olarak trafiğe kapatmakla tehdit ederken, Drama’dakiler de Exohi’deki Kokkinogeia kavşağını bloke ettiler.

Tarımsal Kalkınma ve Gıda Bakanı Vangelis Apostolou, Gümülcine’ye yaptığı bir ziyaret sırasında, kuzeydoğu Yunanistan’da, çiftçiler tarafından pusuya düşürüldü ve Rodopi Bölgesel Birimi binasında on iki saatten fazla mahsur kaldı. Bu sırada dışarıda yumurta ve taş atarak protesto eden çiftçiler hükümetin emeklilik yasasını geri çekmediği taktirde bakanı bırakmayacaklarına dair yemin ettiler. Apostolou, çevik kuvvetin olaya müdahale etmesiyle en sonunda binadan çıkmayı başardı.

 

Haberin İngilizce Orijinali

Yazı: Jeniffer Baker

Yeşil Gazete için çeviri: Cem Sabuncu

(Yeşil Gazete, Revolution News)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.