EnerjiManşet

ABD’de nükleer santralde yangın kontrol altında

0
Yerel saatle Cumartesi öğleden sonra, Indian Point NGS'inin 3. ünitesinden dumanlar yükseliyordu.

ABD’nin New York eyaletinde Indian Point Nükleer Enerji Santrali’nde 3. ünitenin trafosunda Cumartesi akşam üstü bir patlama meydana geldi. Bu bir reaktör kazası değil elektrik kazası ve patlama sonucu çıkan yangın kontrol altına alındığını bildiren yetkililer, halk sağlığının etkileneceğini düşünmediklerini belirttiler. BBC, ayrıca, radyasyon sızıntısı olmadığını bildirdi.

Yerel saatle Cumartesi öğleden sonra, Indian Point NGS'inin 3. ünitesinden dumanlar yükseliyordu.

Yerel saatle Cumartesi öğleden sonra, Indian Point NGS’inin 3. ünitesinden dumanlar yükseliyordu.

Indian Point Santrali, New York’a 65  km uzaklıkta Hudson nehri üstünde, ABD’deki en tehlikeli nükleer santral, ve en eskilerinden biri. Çevresindeki 30 km mesafede yoğun bir nüfusa sahip santralin 1. ünitesi 74’te, kubbesinin güvenli olmadığı dahil bir çok tasarım sorunu üzerine kapatılmıştı. 1972 ve 73’te devreye alınan santralin diğer iki reaktörü çalışır durumda idi ve lisansının uzatılması için başvuru süreci devam ediyordu. Indiana Point nükleer güç santralinde daha önce de mütekerrir şekilde radyoaktif su ve radyasyon sızıntısı yaşanmış, iki ayrı kazada yine trafo yangınlarına şahit olunmuştu.

Santralin voltajını şebekeye ayarlayan trafodaki patlama ve çıkan yangının ardından, santralin yaklaşık 1000 MWh gücündeki üçüncü ünitesi otomatik olarak devre dışına alındı, ancak olay kontrol altına alındıktan sonra operatör Entergy Corperation tarafından tekrar devreye alındı.

Nükleer santraller nasıl bertaraf edileceği bilinemeyen yüz binlerce yıl tehlikeli kalacak radyoaktif atıklar üretmenin yanı sıra fazlasıyla büyük, merkezi, karmaşık, kazalara açık, ve ciddi kaza veya radyasyon sızıntısı ihtimalinde kitlesel derecede ölümcül ve felaketlere sebebiyet verebilecek tesisler. ABD’de son nükleer santral 1979’da devreye alınmışken, başta Almanya olmak üzere bir çok Avrupa ülkesi nükleer santrallerini planlı bir şekilde kapatıp yenilenebilirlere yöneliyorlar.

 

(Ajanslar,  BBC, Yeşil Gazete)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.