Doğa Mücadelesi

İztuzu tartışması devam ediyor

0
Fotoğraf: Gokbel.net İztuzu Kumsalı 2008'de Avrupa'nın en iyi açık alanı seçilmişti

Fotoğraf: Gokbel.net
İztuzu Kumsalı 2008’de Avrupa’nın en iyi açık alanı seçilmişti

Yeşil Gazete’nin “İztuzu’nda doğa korumacılar karşı karşıya geldi” haberi ardından, taraflar dün 13.30’da TRT Radyo 1’de konuyla ilgili söz aldılar.

“Hastane ya da otel, her hangi bir binanın buraya yapılmasını istemiyoruz”

İztuzu Kumsalını Kurtarma Platformu (İKUPadına Berna Babaoğlu Babataş neden İztuzu Kumsal’ındaki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMERait tesisin yenilenmesine karşı olduğunu açıkladı:

“DEKAMER ile görüşmelerimizde bu tesisin yerinin yanlış olduğunu yeterince araştırma yapılmadan karar verildiğini söyledik. Bu tesisin deniz kenarında olmasına gerek yok, dünyada benzer bir çok projede deniz kaplumbağalarına suni tuzlu su ile bakılıyor. Ayrıca DEKAMER orada 2 barakayla başladı. Bugün 6 baraka haline geldi. DEKAMER’de yıllık ortalama 4 kaplumbağa tedavi ediliyor. Bugüne kadar da toplam 20 civarında kaplumbağaya hizmet verdi. Deniz kaplumbağalarının korunmasını destekliyoruz ama arada İztuzu Kumsalı’nın harcanmasını istemiyoruz” dedi. İztuzu’nun Sarıgerme’nin başına gelenlerin gelip gelmeyeceği ihtimaline dair soru üzerine Berna Babaoğlu Babataş “Biz Sarıgerme olmak istemiyorz. Yeni tesis için alternatif mekanlardan biri de Sarıgerme. Halihazırda Sarıgerme kumsalı otellerle, binalarla dolmuş durumda. 1985’te İztuzu’na bir otel yapılması gündeme geldiğinde doğa korumacıların verdiği mücadele sonunda İztuzu denizi, ormanı, kumsalı ile, bina yapılmasına izin verilmeden, doğal haliyle korundu. Hastane ya da  otel, her hangi bir binanın burayı yapılmasını istemiyoruz, bina binadır” dedi.

DEKAMER’in yanıtları

Daha sonra yayına DEKAMER Müdürü Yakup Kaska bağlanıp soruları yanıtladı. “‘Bu yapı ile beraber yapılaşma başlar’ iddiasına ne diyorsunuz, bu kaygıyı nasıl değerlendiriyorsunuz” sorusu üzerine Prof. Kaska “Orman Genel Müdürlüğü’nün protokolü açık, protokol tahsis edilmiş alan içine bir konaklama alanı yapılmasına kesinlikle izin vermiyor. DEKAMER’in burada istediği iki şey var, deniz kaplumbağalarının vücut ısılarını sabit tutmamıza yarayacak kapalı bir mekan ve operasyonları yapabileceğimiz steril bir mekan elde etmek. Basitçe bakarsak oraya yapılacak şey, çelik direklerden ibaret bir çadır, gerekirse kaldırılabilecek bir yapı.” Ayrıca yapının Dalyan’da ya da her hangi başka bir yerde yapılmasına itirazı olmadığını ancak mevcut endişelerin karşılığı olmadığını söyledi. 

DEKAMER Müdürü bahsedilen yapıya ihtiyaç olup olmadığını gelip görmeleri için İKUP’a açık çağrı yaptığını, kamp süresince onlarla zaman geçirmelerini istediğini ama sadece bir kişinin katıldığını, onun da yapının gerekliliğini onaylayarak gittiğini söyledi. Yeşil Gazete olarak bahsedilen kişiye sosyal medya aracılığıyla ulaşarak durumu sorduk ancak bu haber yazıldığı sırada henüz bir cevap alamamıştık.

Göcek kara semenderinin yaşam alanlarının bozulacağı iddiası ile ilgili olarak Kaska, türün bu bölgede var olduğunu ancak yaşam alanının tatlı suyun bulunduğu bölge olduğunu söyledi ve ekledi “Bu tür deniz suyunun karışmaya başladığı bölgeye kadar inmez, bulunduğumuz bölge kumun bozulmuş olduğu, deniz suyu ile tatlı suyun kısmen karıştığı bölge, dolayısıyla türün yayılış alanı bizim bulunduğumuz alana kadar inmiyor”

You may also like

Comments

Comments are closed.