ManşetMedya-İnternetTürkiye

Gazeteci örgütleri Emniyet’in yasağını kınadı: “Bunun adı sansürdür!”

0

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Çağdaş Gazeteciler Derneği, İstanbul Emniyeti’nin basın mensuplarına yönelik emniyet binalarına girme yasağını kınayarak tepki gösterdi. Açıklamalarda, tam da yolsuzluk soruşturması sürerken hükümetin sansürü seçtiği vurgulandı.  “Böylesine bir uygulama 12 Eylül’de bile görülmedi” diye Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sertel ise, kararın Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçeceğini belirtti.

 

TGC : Emniyetin yasağı sansürdür

 

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), İstanbul Emniyeti’nin basın mensuplarına yönelik emniyet binalarına girme yasağını yaptığı açıklamayla kınadı.

“Emniyete basının girmesinin yasaklanması sansürdür” diyen TGC, bu kararla gazetecilerin, halkın gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkını engellenmesi anlamına geldiğini belirtti.

TGC yaptığı açıklamada şu ifadelere yerdi :

“Gazetecilere ‘bilgi almayacaksın, halka duyurmayacaksın’ direktifi verilmektedir. İktidar ‘hangi bilgiyi verirsem onu duyuracaksın, araştırıp bilgi alma hakkın yok’ demektedir.

Demokrasinin varolduğu herhangi bir ülkede böyle bir uygulamanın olabileceği düşünülemez. Sonuç itibariyle bu karar Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda temel hak ve özgürlükler içinde değerlendirilebilecek vatandaşın bilgi edinme hakkının sakatlanması anlamına gelmektedir.

Basın özgürlüğüne açıkça müdahale ve sansürdür. Yasalar çerçevesinde görev yapan ve vatandaşın güvenliğini sağlamakla yükümlü bir kurum olan Emniyetin bu Anayasal hakkı görmezden gelmesi beklenemez. Bu idari işlemin geri alınmasını ve en kısa sürede yanlıştan dönülmesini istiyoruz.”

 

ÇGD : Gazeteciler Susmayacak

İçişleri Bakanlığı’nın şaşırtıcı olmayan biçimde, tam da yolsuzluk soruşturması sürerken sansürü seçtiğini belirten ÇGD, “Gazetecileri susturamayacaksınız, gazeteciler susmayacak.” dedi. 

ÇGD, yasak kararını veren İçişleri Bakanu Muammer Güler’in soruşturmada ismi geçen bakan olduğuna dikkat çekerek, hükümetin artık sansürü gizlemeye bile gerek görmediğine dikkat çekti.

 

TGF Başkanı Sertel : “Böylesi 12 Eylül’de bile görülmedi”

TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan genelge ile Türkiye genelinde basın mensuplarının bugünden itibaren emniyete girişlerinin yasaklanmasını eleştirerek, “Böyle bir dönem yaşanmadı. Böylesine bir uygulama 12 Eylül döneminde bile görülmedi” dedi.

Gazetecilerin kamu yararına görev yaptığını hatırlatan TGF Genel Başkanı Atilla Sertel, yazılı açıklamasında şöyle dedi: “Ülke gündeminin ’hırsızlık’, ’yolsuzluk’ gibi son derece ağır ithamlarla meşgul olduğu bugünlerde yayımlanan genelge son derece manidardır. Gazeteciler halkın bilgi edinme hakkı adına kamu yararına görev görmektedirler.

Bu genelge toplumun bilgi edinme hakkını engellemek olduğu kadar, sansürcü bir uygulamadır. 12 Eylül döneminde bile gazeteciler böyle bir uygulamaya maruz kalmadı. Türkiye’de böyle bir dönem yaşanmadı. Toplumun gerçekleri görmeye, öğrenmeye en fazla ihtiyacı olduğu bir dönemde alınan yasaklama kararını kınıyor, İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nü Türk basın tarihine kara bir leke olarak geçecek bu kararı yeniden gözden geçirmeye davet ediyorum.”

 

Emniyetin Açıklaması : Anahtar ve giriş kartlarınızı teslim edin !

Türkiye genelinde basın mensuplarının emniyete girişlerinin yasaklandığı duyuran İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklama şöyle :

“Genel Müdürümüzün talimatıyla, Türkiye genelinde yapılan uygulama çerçevesinde 22.12.2013 tarihi itibariyle basın mensupları Emniyet Müdürlüğü hizmet binalarına giriş yapamayacaklardır.”

“Herhangi bir gelişme veya basın açıklaması olduğu takdirde basın mensupları davet edilecektir.”

“Vatan ve Gayrettepe hizmet binalarında bulunan basın odasını kullanan basın mensuplarının anahtar ve giriş kartlarını teslim etmeleri rica olunur.”

 

Gazeteciler ve muhabirler ne dedi ?

Bianet’te yer alan bilgiye göre gazeteciler ve muhabirler yasağı Twitter hesaplarından şuı şekilde yorumladı:

@albayrak_levent Emniyet yeni döneme geçti.. “Siz gelmeyin biz yazar atarız ”

@nevsinmengu Emniyet, adliye tek tek uğraşmaya gerek yok, basını toptan kapatın gitsin

@ismailsaymaz polis muhabirligi meslekte uzmanlik dalidir. nasil “uc bes curuk elma” yuzunden emniyet lagvedilmiyorsa polis muhabirligi de lagvedilemez

@toygunatilla Emniyette basın odasının kapanması gazeteciyi kısıtlamaz, özgürleştirir. Basın özgürlüğü diyenler,tutuklu gazeteciler için sesini çıkarmalı

@toygunatilla Emniyet bahçesinde manken, artist dolaştırıp gazetecilere malZeme verirken iyidi, kendi çocuklarının başına gelince durumu anladılar

@leylaalp Emniyet gazetecilerin Emniyet binalarına girişlerini yasaklayarak kendini ‘Emniyet’e almak istemiş. Nasıl bir korkuysa artık.

@fatihyagmur Emniyet muhabirlerine ne için çağıracaksınız mesela? Kenan İmirzalıoğlu’nu, Çağatay Ulusoy’u alacağız. Gelin çekin” mi diyeceksiniz?

@fatihyagmur Ne söylenebilirki. Gazeteleri, TV’leri de kapatın. Artık emniyete gazeteci giremeyecek

@dicle_basturk Nokta muhabirliği denen bir şey var. Emniyete basının alınmaması, o muhabirleri işten atmakla aynı şey neredeyse.

@ALUSESRA Basın odaları kaç yıldır var. Siz kaç gündür varsınız. Emniyetteki basın odasını kapatmak aymazlıktır. Hatadan dönün.

 

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.