Ekolojik YaşamManşet

“Mahallenin çocukları” Flamingolara Karşıyaka’dan taraftar desteği

0

Pınar Karşıyaka taraftarları Akdeniz’in iki ucunu birbirine bağlayan Flamingoların korunması için Pınar Karşıyaka ve Paris Levallois takımları arasında oynanan basketbol maçında pankart açtı.

Maçta Türkçe ve Fransızca “Flamingolar Bize Emanet” pankartı açan Karşıyaka taraftarları maç öncesinde sosyal medyada yaptıkları yazılı açıklamada da “İzmir Körfez ve Limanı Rehabilitasyon Projesi”ni sürdüren Büyük Şehir Belediyesi’ni uyarıyoruz: Biz Karşıyakalıyız, flamingo yemeyiz, flamingoların mahallesini yedirtmeyiz.” dediler.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirileceği açıklanan “İzmir Körfez ve Limanı Rehabilitasyon Projesi flamingoların yaşam alanlarını tehdit edeceği için tepki toplamıştı.

Taraftarı oldukları Pınar Karşıyaka’nın Fiba Eurochallange çeyrek final serisinin üçüncü ve son maçı için kapalı spor salonunu dolduran kırmızı yeşilli taraftarlar flamingoların yaşam alanlarına müdahaleye izin vermeyeceklerini açtıkları pankart ile gösterdiler.

Mahallenin Çocukları Flamingolar

Karşıyaka taraftarlar “Mahallemizin Çocukları” diye adlandırdıkları Flamingoların yaşaması ve yaşam alanlarının korunması için ellerinden geleni yapacaklarını belirterek “Semtini sevmekle yetinmeyen onun güzelliklerini korumak için harekete geçmeye hazır Karşıyakalılar olarak flamingo yemeyiz, flamingoların mahallesini yedirtmeyiz” diyerek Flamingolara destek verdiler.

Flamingoların yaşam alanı Gediz Deltası

Gediz Deltası Flamingoların doğal yaşam alanları arasında bulunuyor

Sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik ile Akdeniz’in en önemli sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası çok yüksek sayıda flamingoya ev sahipliği yapıyor. Gediz Deltasında üreyen Flamingolar göç döneminde tüm Akdeniz’e yayılıyor ve bir kısmı da Fransa’daki Camargue Deltasına göç ediyor. Gerek ekolojik açıdan gerekse kültürel açıdan taşıdıkları önem sebebiyle Uluslararası Ramsar Alanı olarak da tescil edilen bu iki Deltayı birleştiren Flamingolar için Türkiye’den Doğa Derneği, Fransa’dan ise Tour du Valat Biyoloji Araştırma Enstitüsünün bir arada koruma çalışmaları yürütüyor.

Konu hakkında yaptığı açıklama da İzmir’in en doğal hali olan Gediz Deltası ve flamingoların İzmir’in kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyleyen Doğa Derneği genel müdürü Engin Yılmaz, Karşıyaka taraftarının flamingolar ve onların yaşadığı alana ilişkin duyarlılığının ve hassasiyetinin karar vericilere de örnek olması gerektiğini söyledi.

Yılmaz, Körfezin temizlenmesi sırasında çıkarılacak çamurun flamingoların yaşadığı alana dökmek yerine başta Çilazmak Dalyanı olmak üzere, Gediz deltasındaki bozulmuş dalyanların onarılması ve kuşlar için yeni kıyı yaşam alanlarının yaratılması için kullanılabileceğini belirtti.

Pınar Karşıyaka Final Four’da

Öte yandan Pınar Karşıyakalı taraftarların “Mahallemizin Çocukları” diye Flamingolara sahip çıktıkları  FIBA Erkekler Avrupa Challenge Kupası çeyrek final üçüncü maçında, Fransız temsilcisi Paris Levallois’i 85-69 mağlup eden Pınar Karşıyaka, seride 2-1 öne geçerek, dörtlü finale yükselme başarısını gösterdi.

(Doğa Derneği, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.