İklim KriziManşet

Eriyen dünyada yeni yollar, yeni politikalar

0

Küresel ısınma dünyanın şeklini değiştirmeye devam ediyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) Doha’da devam eden iklim değişikliği görüşmelerinde yayınladığı son rapora göre,  Kuzey Kutbu’nda Mart ila Eylül ayları arasında ABD büyüklüğüne denk gelen tam 11.83 milyon kilometrekarelik bir alan eridi.

1970’lerde Kanada’dan Sibirya’ya kadar uzanan bir alanı kaplayan buzulların, 2012 yılı itibariyle sadece yarısı varlığını devam ettiriyor.

Güneşten gelen ışınları geri yansıtarak, dünyanın varolan iklim düzenini korumasındaki en büyük etkenlerden bir olan buzulların kaybolması, yeni “fırsat”ları da ortaya çıkarıyor.

Dün Rusya merkezli Gazprom şirketinin işlettiği doğalgaz yüklü dev bir tankerin, Norveç’ten  yola çıkarak Rusya’nın kuzeyinden Japonya’ya ulaştığı duyuruldu. Bu taşımacılık tarihinde bir ilk.

Bu haber sonrasında 3 olası senaryoya dikkat çekiliyor. Bunlardan ilki, Rusya’nın buzulların erimesi ile ortaya çıkan doğalgaz rezervlerinin kullanımına ağırlık vermesi. Diğer iki olasılık ise, Fukuşima felaketi sonrası nükleer enerjiye olan bağımlığından kurtulmak isteyen Japonya’nın doğalgaza yöneleceği ve kuzey buzullarının erimesi sonrası Norveç’in yeni açılan ticaret rotalarında öne çıkmak istemesi.

Norveç’ten demir alarak Japonya’ya ulaşan Rus doğalgaz gemisinin güzergahı da bu üç olasılığı doğrular nitelikte.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.