ManşetTarım-Gıda

Saman karaborsaya düştü

0

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, Türkiye’de saman kara borsası yaşandığını iddia ederek, “Kaba yem olarak tabir edilen samanın balyası geçen yıl 4.50 liraydı, bugün ise 13 lira civarında. Bu fiyata rağmen hayvan sahipleri saman bulamıyor” dedi.

Kayacık, Muğla Veteriner Hekimler Odası’nda geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, hayvan üreticilerinin pahalı fiyatına rağmen saman bulamadığını, yetkililerin bu konuya acil çözüm bulması gerektiğini belirtti.Çiftçilerin ve besicilerin bu konuda mağdur olduklarını ifade eden Kayacık,”Sabah işyerime yaklaşık 60 hayvanı olan bir yetiştirici geldi. Hayvanlarına bu yıl yedireceği kaba yemi alamadığı için neredeyse ağlayacak. Kaba yem, geçen yıla göre fiyatının artmasının yanı sıra bulunamıyor da. Yakında saman ithal edebiliriz” diye konuştu.

Kayacık, bu durumun hayvan yetiştiricilerini zor durumda bırakacağını anlatarak, “Kaba yem olarak tabir edilen samanın balyası geçen yıl 4.50 liraydı, bugün ise 13 lira civarında, bu fiyata rağmen hayvan sahipleri saman bulamıyor. Anadolu gibi bir coğrafyada eğer kaba yem yetiştirilemiyorsa ülkemize çok yazık” diye konuştu.

Balya fiyatının Datça Yarımadası gibi tahıl ekiminin çok kısıtlı olduğu bölgelerde 20 lira civarına kadar yükseldiği iddia ediliyor.

Türkiye’de özellikle son on yılda uygulanan hayvancılık politikaları nedeniyle üreticilerin yem ihtiyacında giderek artan sorunlar baş gösteriyor. Sürdürülebilir ve ıslah edici mera yöntemlerinin uygulanması yerine konvansiyonel yöntemlerle, yani yüksek girdiyle (enerji, kimyasal gübre ve tarım zehirleri, GDO vb.) üretilen hayvan yemlerine dayalı politikaların, hayvancılıkta yaşanan sıkıntıların başlıca nedeni olduğu iddia ediliyor. Türkiye’de hayvancılık sektörünün yıllık yem ihtiyacı ortalama 25 milyon ton olarak hesaplanıyor.

(Yeşil Gazete, Mugladanhaber.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.