EnerjiManşet

Parlak fikir: ‘Nükleere karşı çıkanlar elektrik kullanmasın’

0

Belçika’da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer santrallere karşı çıkanların elektrik kullanmaması gerektiğini söyledi.

Brüksel’de Türkiye Avrupa Birliği Binasında basın toplantısı düzenleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Bugün Brüksel’de düzenlenen toplantıya katıldık. Toplantı güzel geçti. Bilgiler verdik. Son derece verimli geçti. Türkiye özellikle Avrupa Birliği üyelerinin bir çözüm ortağı olmuştur. Türkiye fiili olarak AB Müzakereler sonunda birliğine girsin, yada girmesin bu anlaşmalar yapıldı. Enerji başlığının açılması konusunda, bu kadar büyük projelerin yapılması sonunda AB’nin enerji başlığının açılmamasının siyasi sebepler olsa da bizim doğrularımız değişmeyecektir. Duygusal bir iş yapmıyoruz. Enerji başlığı açılması konusunda yalvaracak halimiz yok. Burada kaybeden Türkiye olmayacaktır” dedi.

Soru cevap şeklinde devam eden basın toplantısında Nükleer santraller hakkında sorulara cevap veren Bakan Yıldız “Bugün AB üyesi ülkelerin 143 Nükleer santralı var. Bunlar kapanmadıkça bizde nükleer santraller konusunda fikir değiştirmeyiz. Dünya bütündür ve aynı hareket eder. Bütün nükleer santraller kapanmadan bizde nükleer santraller kurarız. Kırk yaşını geçmiş 26 santral var. Onların yarın kapatılması lazım bence. Şuan da yapımı devam eden 63 santral var. Eski santrallerin kapatılması farklı. Tam teçhizatlı, son teknoloji ile yapacağımız santraller yadırganmamalıdır. Türkiye’nin büyümesi ve kalkınması ile ilgili olan bizleriz, başkaları değil. Biz enerji kaynaklarımızı yapıp, dışa bağımlılığımızı azaltmalıyız.

Belçika’da burada bulunduğunuz ülke’de kullandığınız elektriğin yüzde 72’si nükleerden elde ediliyorsa, bunu nimet, külfet paylaşımına istinaden o karşı olanların kullanmaması lazımdır diye düşünüyorum. İlerlemesini gelişmesini tamamlamış olan ülkeler 40 yıldır bu nükleer santralleri kullanıyorlar. Artık 30-40 santralı kullanan Ülkeler bu santrallerden vazgeçmiş değiller. Eski santrallerin kapatılması görüşünün nükleer santrallerden vazgeçmek olarak tercüme edilen bir ortamda daha açık ve şeffaf söylemlere davet ediyorum” diye konuştu.

(Ajanslar)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.