Doğa

Mogan’da balık katliamı

0

Mogan Gölü ile Eymir Gölü‘nü birbirine bağlayan su kanalında oksijen yetersizliğine bağlı balık ölümleri yaşanıyor.

Gölbaşı İlçesi Koruma, Geliştirme ve Turizm Dernek Başkanı İsa Ömercan, Ankara’nın Gölbaşı Belediyesi müteahhidinin kanal kapağını kapatmadan önce balıkların durumunu yetkili ve ilgililerle görüşmesi gerektiğini belirterek, yetkililerin duyarsızlığından yakındı.

Ömercan, şöyle konuştu:

”Burada 3 günden beri balık katliamı oluyor, yetkililer uyuyor. Bunun sorumlusu kim o da belli değil, kanaldan DSİ sorumlu, balık ölümlerinden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürlüğü sorumlu. Şimdi bu duruma kim müdahale edecek. Burada balıklar göz göre göre ölüyor. Adeta katliam yapılıyor. Sadece balıklar değil kurbağalar ve diğer canlılar da ölüyor. 6-7 santimetre boyunda gümüş balığı yok oluyor, 20-25 santimetre boyunda sazanlar ile kurbağalar ölmüş ve halen ölmeye devam ediyor. Buna yetkililer acilen bir çözüm bulmalıdır. Kanalda yaşayan balıkları bir file yardımıyla toplayarak tekrar Mogan Gölü’ne bıraksınlar ya da kanal kapağı açılıp su verilerek bu balıkların oksijene kavuşması sağlansın.”

Yurttaşlar da balıkların ölüme terk edildiğini belirterek, belediye yetkililerinin geldiğini, tazyikli su sıkıldığını ancak bunun sorunu çözmediğini bildirdi.

Kanalın çevresinde ikamet eden yurttaşlar da kanaldaki ölü balıklardan dolayı çevrenin çok pis koktuğunu belirterek, ilgisizlikten şikayetçi oldu.

Bu arada, Mogan Gölü’nden Eymir Gölü’ne giden kanal kapağından akan suyu, kanal düzenleme çalışması yapan müteahhidin kanalın tabanı ve yanlarına beton sıva atmak için kapattığı öğrenildi. Kanal çevresini düzenleyen müteahhit firma yetkilisi, kanal tabanına ve yanlarına beton atmak için suyu kesmek zorunda kaldığını belirterek, ”Hiçbir yetkili gelmedi, bu balıkların durumuna bakmadı. Biz balıkları elimizden geldiği kadar kurtarmaya çalıştık. Suyu kesmesek balık sürekli gölden kanala akıyordu, ölümler daha çok olacaktı” dedi.

More in Doğa

You may also like

Comments

Comments are closed.