Dış Köşe

Bir muhafazakar, bir gey – Leena REIKKO

0

İkinci turda iki tanınmış kıdemli politikacıyla, çok sade bir seçim olacaktı. Adaylardan biri daha popüler olduğu için belki de ikinci tur bile olmayacaktı. Ama herşey çok farklı gelişti. Finlandiya halkı 12. devlet başkanı için oy kullandığında, sandıktan bir sürpriz çıktı.

Muhafazakar Parti’den Sauli Niinistö oyların yüzde 38’ini aldı. Uzun bir siyasi kariyere sahip Niinistö bir avukat olarak yorumlarında çekimser, banka işlerinde ise oldukça ciddi.

Parlementodaki meslektaşlarının çok fazla harcama yaptıklarına karar verince, giderlerini kısıtlayarak onları kızdırdı. Maliye Bakanlığı da yaptı ve pek bir şikayeti yoktu.

63 yaşında ve 15 sene önce dul kaldı. İki sene önce kendisinden 30 yaş genç bir kadınla evlendi; Muhafazakar Parti’nin iletişim sorumlusu bir şairle. İyi eğitimli ve güzel bir kadın ama oldukça tutucu. Birçok insanın “soğuk” olarak tanımlayabileceği biri.

Herkes ikinci popüler adayın Merkez Parti’nin tanınmış adayı Paavo Värynen olacağını düşünüyordu.

Ama birşey oldu ve herşey tersine döndü. Pekka Haavisto ikinci oldu. Büyük sürpriz.

53 yaşında Yeşiller Partisi adayı Haavisto, kendinden 20 yaş genç, Ekvatorlu bir kuaförle yaşayan açık bir gey ve oyların yüzde 18’ini aldı.

Haavisto, genç yaşta politikaya atıldığından klasik bir üniversite eğitimi yok. Bir parlamento üyesi ve Çevre Bakanlığı yaptı. Ama en çok, Sudan ve Somali’de yaptığı barış pazarlıklarındaki başarısıyla tanınıyor.

Ayrıca Filistin, Irak ve Balkanlar’da silahlı çatışmaların çevreye etkilerini inceleyen özel bir Birleşmiş Milletler (BM) elçisi.

Partneri Antonio Flores’le 10 sene önce Latin Amerika’ya yaptığı bir seyahatte tanışmış. Bir barda tanışıp aşık olmuşlar.  Flores’in de formel eğitimi yok. Ama her daim gülümsüyor, komik bir aksanla Fince konuşuyor ve konuşurken sıkça ellerini kullanıyor. Kocası başbakan olsa bile kuaförlüğe devam etmek istediğini söylüyor.

Herkesin kafası karışık. Neler oluyor? Yoksa Finlandiya yeni ve açık görüşlü büyük bir tolerans çağına doğru mu ilerliyor? Sonuçta bu ülkenin bir kadın başkanı olmuştu, bir sonraki de açık bir gey olabilir mi?

Birçok genç, şehirli, eğitimli insan “Umuyoruz ki olur” diyor.

Eski kuşak ise “hiçbir yolu yok” diyor.

Seçim kampanyası sırasında Haavisto partneriyle ilgili bir sürü soru yanıtladı. Örneğin, resmi gezilere birlikte katılabilirler mi? Müslüman ülkelere gidebilirler mi?

Cevabı şu oldu: “eğer sadece başkan davet edilirse yalnız gider. Eğer eşiyle davet edilirse, eşiyle gider.”

“Eminim ki gideceğim ülkelerdeki protokol departmanı cinsel yönelimimden haberdar olacaktır. Bu nedenle beklenmedik sürprizlerden dolayı endişe duymanın gereği yok.”

Geçen sene genel seçimlerde, göçmen ve eşcinsel karşıtı eğilimleriyle tanınan TrueFinns Partisi büyük ara farkla kazanmıştı. Bu seneki seçimler ise belki de geçen seçim sonuçlarına katılmayanların tepkisiydi.

Leena REIKKOwww.bianet.org

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.