DünyaManşet

Ardern siyasete veda etti: İklim değişikliğine odaklanacağım

0

Yeni Zelanda’nın eski başbakanı Jacinda Ardern, parlamentoda yaptığı duygusal bir veda konuşmasının ardından siyasete veda etti.

Finlandiya‘da da hafta sonu yapılan seçimlerde liderliğini yürüttüğü Sosyal Demokrat Parti‘nin üçüncü olması üzerine genel başkanlıktan istifa edeceğini duyuran Sanna Marin, “Seçim sonucu böyle olunca kendi hayatımda yeni bir sayfa açma fırsatı bulduğumu düşünüyorum” dedi.

İklim değişikliğiyle ilgili çalışacak

Son kez ziyaret ettiği parlamento kürsüsüne, ülkenin yerli halkı Maorilerin geleneksel yeleği “korowai” giyerek çıkan Ardern’in konuşmasını 2021’de yaşanan Pike River maden faciasında hayatını kaybedenlerin aileleri, Müslüman toplumunun üyeleri, eski başbakanlar ile Ardern’in ailesi ve dostları da izledi.

2017 yılında 37 yaşında iken “dünyanın en genç başbakanı olarak” göreve başlayan Ardern, görevi sürdürmek için “yeterli enerjisinin kalmadığını” söyleyerek şubat ayında altı yılın sonunda görevi bırakmıştı. Ardern sadece dünyanın en genç göreve başlayan başbakanı olarak değil aynı zamanda eski Pakistan Başbakanı Benazir Butto’nun ardından, görevdeyken anne olan ikinci başbakandı.

Ardern’den veda: Yeni Zelanda Başbakanı Chris Hipkins

Veda konuşmasına iklim değişikliğine odaklanarak başlayan Ardern iklim değişikliğinin, modern siyasetin “belirleyici” bir gündemi olduğunu ve olmaya devam edeceğini söyledi.

Eski Başbakan, Britanya Prensi William tarafından gezegeni kurtarma potansiyeli olan fikirlere sahip mucitleri desteklemek için kurulan bir hayır kurumu olan Earthshot Prize‘ın mütevelli heyetine katılacağını duyurdu.  Örgütün dağıttığı yıllık ödülü kazananlarının her biri, acil çevre sorunlarına yönelik fikirlerin ölçeklendirilmesine yardımcı olmak için 1,25 milyon dolar alıyor.

Prens William Salı günü yaptığı açıklamada, “Dört yıl önce, Earthshot Ödülü’nün bir adı bile olmadan önce, Jacinda konuştuğum ilk insanlardan biriydi ve onun teşviki ve tavsiyesi ödülün erken başarısı için çok önemliydi” dedi. Eylül ayında da Kraliçe II. Elizabeth‘in ölümünün ardından prens adına konuştuğu New York’ta bir Earthshot zirvesine katılan Ardern ise toplantıdaki konuşmada, “Başlangıçtan bu yana, Earthshot’ın yalnızca çok ihtiyacımız olan yeniliği değil, aynı zamanda iyimserliği de teşvik etme ve yayma gücüne inandım. Çözümlere küresel olarak yatırım yaparsak, desteklersek ve hızlandırırsak, ulaşabileceğimiz bir mesafe var” ifadelerini kullandı.

Annelik itirafları

Eski Başbakan, parlamentodaki son konuşmasında çocuk yoksulluğu konusunda hükümetinin yaptığı değişiklikler sayesinde durumun eskisine oranla daha iyi olduğunu belirterek, yine de  yapılması gereken işler olduğunu hatırlattı.

Annelikle bağlantılı olarak yaşadıklarını da anlatan Ardern şunları söyledi: “37 yaşındayken bana hamile kalamayacağım anlamına gelen bir dizi faktör olduğu söylendi ve stres muhtemelen bunlardan biriydi. Bilimin yardımını kullanmaya karar verdik. İşçi Partisi’nin lideri olduğumda uzun süre devam eden başarısız tüp bebek denemeleri yaşadım. Birkaç ay sonra hamile olduğumu öğrendiğimde ne kadar şaşırdığımı bir düşünün.”

Kariyeri boyunca Covid-19 pandemisi ve Christchurch kentindeki terör saldırıları gibi zorlu olaylar atlatan Jacinda Ardern konuşmasında saldırılara değinerek “Onların hikayeleri ve yüzleri aklımda kazınmış durumda ve muhtemelen sonsuza kadar da kalacak” dedi.

Gençlere öğütler

Konuşmasının sonunda gençlere seslenen eski başbakan, siyasete ve iyi liderliğe dair modası geçmiş kalıplara kulak asmamalarını öğütledi. “Bu yerdeki zamanımı neyin belirleyeceğini tam olarak bilmiyorum. Ama umarım tamamen başka bir şey göstermişimdir. Endişeli, duyarlı, nazik olabilirsiniz ve hislerinizi belli edebilirsiniz. Anne ya da eski bir Mormon olabilirsiniz ya da olmayabilirsiniz. İnek (aşırı çalışkan), ağlak, kucaklayıcı olabilirsiniz. Bunların hepsi olabilirsiniz ve sadece burada olmakla kalmaz, liderlik de edebilirsiniz. Tıpkı benim yaptığım gibi”.

Sanna Marin de liderlikten ayrılıyor

Finlandiya’da ise hafta sonu yapılan seçimlerde oy kaybına uğrayan ve iktidarı kaybeden Başbakan Sanna Marin, Sosyal Demokrat Parti liderliğinden istifa edeceğini duyurdu. Marin,  kariyerine milletvekili olarak devam edeceğini ifade etti.

Eylülde yapılacak parti kongresinde parti liderliğinden ayrılacağını belirten Marin, “Seçim sonucu böyle olunca kendi hayatımda yeni bir sayfa açma fırsatı bulduğumu düşünüyorum” dedi.

Finlandiya’da genel seçimleri muhafazakar Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 ile önde tamamış; aşırı sağcı Gerçek Finler Partisi yüzde 20,1 ve Marin’in liderliğindeki Sosyal Demokrat Parti yüzde 19,9 oy almıştı.

Finlandiya’da seçimin galibi sağ-popülistler

Buna göre, 200 sandalyeli Finlandiya parlamentosunda Ulusal Koalisyon Partisi 48, Gerçek Finler Partisi 46, Sosyal Demokrat Parti 43, Merkez Parti 23, Yeşil Birliği 13 ve Sol İttifak 11 vekille temsil edilecek. İsveç Halk Partisi’nin ise 9 milletvekili çıkarması bekleniyor. Kalan sandalyeler de Merkez Parti, “Movement Now” partileri ile bağımsız adaylar arasında paylaşıldı.

Finlandiya’da seçimleri lider tamamlayan parti, hükümeti kurmak için önceliğe sahip. Ülkeyi yönetmek için de 200 sandalyeli parlamentoda 100’den fazla vekille bir koalisyon oluşması gerekiyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.