DünyaManşet

Finlandiya’da seçimin galibi sağ-popülistler

0

Finlandiya’da hafta sonu yapılan genel seçimlerinde, iktidar değişti. Başbakan Sanna Marin‘in partisi Sosyal Demokratlar oylarını yükseltmesine rağmen sandıktan üçüncü parti olarak çıktı. İktidardaki merkez sol koalisyonda yer alan Merkez Partisi, Sol İttifak ve Yeşiller de büyük kayıp yaşadı.

Seçimin galibi ise muhafazakâr ve popülist Ulusal Koalisyon Partisi oldu. Katılım oranının yüzde 71.9 olduğu seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre, Petteri Orpo liderliğindeki parti, oyların yüzde 20,8’ini aldı. Riikka Purra liderliğindeki aşırı sağcı Gerçek Finler Partisi, yüzde 20,1 oranında oy topladı.  Marin’in Finlandiya Sosyal Demokrat Partisi ise yüzde 19,9’da kaldı.

Birinci olan partinin lideri olarak Orpo’nun hükümet kurmakla görevlendirilmesi bekleniyor.  Sonuçları kendileri adına “büyük bir zafer” olarak niteleyen Orpo, politikalarını hayata geçirmek için güçlü bir yetki aldıklarını söyleyerek “Finlandiya’nın bütün partilerle müzakere etme ve olası en güçlü çoğunluk hükümetini kurma yönündeki geleneğine güveniyorum” dedi.

Finlandiya’nın Türkiye ve Macaristan’ın da onay vermesiyle önümüzdeki günlerde NATO‘ya resmen üye olması bekleniyor.

Orpo zafer konuşmasında Ukrayna‘ya birlik mesajı verdi ve “Sizin yanınızdayız, sizinleyiz. Bu korkunç savaşı kabul edemeyiz.  Ukrayna halkına yardım etmek için ihtiyaç duyulan her şeyi yapacağız çünkü onlar bizim için savaşıyor. Bu açık” diye konuştu.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de seslenen Orpo, “Ukrayna’dan çek git çünkü kaybedeceksin” dedi.

Marin: Demokrasi konuştu

Mevcut Başbakan Sanna Marin ise yenilgiyi kabul ettiği konuşmasında müzakereye yeşil ışık yaktı, ancak “ırkçı” olarak nitelediği Gerçek Finler Partisi’yle masaya oturmayacaklarını söyledi. Konuşmasında seçimi kazanan partileri tebrik ederken kendi partisinin oy oranındaki yükselişe de dikkat çeken Marin, “Bugün birinci olamasam bile, bu gerçekten iyi bir başarı” dedi: “Demokrasi konuştu, Finlandiya halkı oylarını verdi ve demokrasinin kutlanması harika bir şey. Bu sonuçlardan memnun olmak için sebeplerimiz var.”

finlandiya2.jpg

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Gerçek Finler Partisi’nin lideri Purra ise ikinci olmaları hakkında “mükemmel bir sonuç” değerlendirmesini yaptı.

2019’da dünyanın en genç başbakanı olarak iktidara gelen ve bugün 37 yaşında olan Sanna Marin Avrupa’nın enerji krizinde olduğu bir dönemde, enflasyonun yükselişini engelleyememek ve ülkenin ekonomik direncini erozyona uğratmakla suçlanıyordu.  Marin, tamamı kadınların liderliğindeki beş partili koalisyona liderlik ediyordu.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.