Köşe Yazıları

Baraj

0

Cok verimli bir nehir düşünün.

Suları bereket ve mutluluk getiren. Dinamizm taşıyan.

Sonra nehrin üzerinde kocaman bir baraj düşünün.  Çok büyük bir baraj.

Bir mühendislik mucizesi olarak görünenlerinden…

Atatürk barajı gibi…

Baraj yıllardır suyu engelliyor.   Barajın ötesi kuraklıkla boğuşuyor. Susuzluk diz boyu…

Suyu kontrol edenler, istedikleri zaman halka bir parmak bal çalıyor, istedikleri zaman çalmıyorlar. Kontrol tamamen onların elinde.

Barajın aşağısındaki insanlar o barajla yaşamaya öyle bir alışmışlar ki artık barajın varlığının bile farkında değiller…  Ya da sorunun barajda değil nehirde olduğunu bile düşünenler var.

Barajı yapanlar sadece inşa etmemişler onu. Onu koruyan kollayan mekanizmaları da kurumları da kurmuşlar. Silahlı korumaları da var barajın, varlığını hukuki olarak destekleyen mekanizmalar da…

Baraj yıkılırsa bölünürüz diyen de var. Barajı devlet olarak görenler de…

Baraj elden gidiyor muhabbeti almış başını yürümüş.

Sonra, barajın ürünü olan, barajdan beslenen bir grup insan düşünün. Yemişler, semirmişler, barajın varlığından aldıkları gücü baraja karşı kullanmaya karar vermişler. Barajın kurumlarına savaş açmışlar bir nevi.

Barajın, kocaman, sağlam betonarme duvarına küçük, küçücük bir çivi ile çatlak açmaya çalışıyorlar. Halka da “yetti artık, yıkalım şu barajı” diyorlar.

Büyük ihtimalle dürüst değiller, belki de barajı yıkmak gibi niyetleri yok.

Belki tek dertleri barajın kontrol paneline geçmek. Ya da barajın kollayan kurumlara gözdağı vermek.

Ama bir barajı yıkmaya bir çatlak yetebilir. Belki de yetmez ama denemeye değer.  Çatlak zincirleme bir reaksiyon başlatır belki. Çatlak çatlağı izler, sonunda barajın duvarı dayanamaz ve yıkılır.

Baraj yıkılırsa, huzur gelecek çünkü insanlar daha özgür daha mutlu olacaklar. Suyu elinde tutana muhtaç olmayacaklar.

Baraj yıkılırsa onun kurduğu, semirttiği, göz edip kolladığı kurumlar da, gruplar da suyun altında kalıp yok olacak. Çiviyi çakmaya çalışan küçük grup da buna dahil.

İşte bu baraj 12 Eylül düzeni, Anayasası… Referandum da küçük, küçücük bir çivi… Bu yüzden umut edip EVET demek gerek.  AKP’ye rağmen EVET.

You may also like

Comments

Comments are closed.