Bakan: Marmara’da müsilaj yok ama olmayacak anlamına gelmiyor

Bakan Kurum, Marmara''daki gözlemlerinde ne yüzeyde ne de dipte müsilaj görmediklerini öne sürdü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi‘nde düzenlenen Marmara Denizi Eylem Planı İl Değerlendirme Toplantısı‘nda bugün müsilaj konusunu ele aldıklarını belirterek “Marmara Denizi’nin yüzeyinde de değil derinde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu müsilaj olmayacak anlamına gelmemektedir” dedi.

Kuurm, toplantıda Marmara Denizi Koordinasyon Kurulu üyeleriyle İstanbul özelinde yaptıkları çalışmaları değerlendirdiklerini söyleyerek şu açıklamaları yaptı:

Marmara Denizi‘nde izleme faaliyetlerini yapıyoruz. Haziran ayında yoğun şekilde denizlerimizde gördüğümüz, özellikle yaz başında 10-25 metre derinlikle sıkışan müsilaj tabakaları 26 Ocak 2022 tarihinde yaptığımız ölçümlerde gözlemlenmedi.

‘Yüzeyde de dipte de yok’

Marmara Denizi’nin yüzeyinde de değil, dibinde de şu an için müsilaj yoktur. Ancak bu müsilaj olmayacağı anlamına da gelmemektedir. Sonuçta biz kısa vadedeki çözümlerimizi ortaya koyduk ancak uzun vadede de adımlarımızı atmak mecburiyetindeyiz.”

Geçen iki hafta içinde önce Çanakkale sonra da İstanbul’da deniz yüzeyinde müsilaj görülmüş; uzmanlar deniz salyasının dipteki sünger ve mercanları da olumsuz etkilediğini açıklamıştı.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara’da müsilaj yüzeyde temizlendi, derinlerde canlı yaşamı ölüyor

Marmara denizinde geçen yıl görülen müsilajın yanında denizdeki ekosistemin bozulmasına da dikkat çeken Prof. Dr. Sarı, Yeşil Gazete‘ye yaptığı açıklamada, yüzeyden temizlense de müsilajın derinlerde olduğunu belirterek, denizin dibindeki yaşamın büyük risk altında olduğunu söylemişti.

Müsilaj görülen bölgelerde yapılan araştırmalarda kolibasili ve hidrojen sülfür de tespit edilmiş; İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü’nden 12 bilim insanı da,“Müsilajın görüldüğü yerlerde denize girilmemeli, gıda ürünleri nereden çıktığına dikkat edilerek tüketilmeli. Denizde kolibasili bulunması yeni hastalıkların habercisi…” açıklamasını yapmıştı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR