ManşetEkoloji

Marmara’nın kabusu müsilaj yeniden görüldü

0
Fotoğraf: İHA

Marmara Denizi’nin kabusu haline gelen musilaj İstanbul’da yeniden kendini gösterdi.

Deniz salyası olarak da bilinen müsilaj Mart 2021’de Marmara ve Ege Denizi‘nde ortaya çıkmış insan faaliyetlerinin etkisi denize müsilaj olarak yansımıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Çanakkale, Balıkesir, Bursa, Yalova, Kocaeli, İstanbul ve Tekirdağ’da temizleme çalışmaları başlatılmıştı. Marmara’nın kabusu bu kez de Maltepe’de görüldü.

İHA’nın aktardığına göre; Maltepe sahili açıklarında müsilaj tabakası havadan çekilen görüntülerle ortaya çıktı.

Müsilaj geçen hafta da Çanakkale’de görülmüştü. Çanakkale Kent Konseyi Başkanı ve Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu, 12 Şubat Cumartesi günü müsilajın Nara Burnu açıklarında yeniden kendini göstermesini cep telefonuyla kayıt altına almıştı.

Müsilaj mercanlarla süngerleri olumsuz etkiledi

AA’nın aktardığında göre; İstanbul Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttükleri TÜBİTAK destekli araştırmanın ilk verilerine göre müsilaj, Marmara’daki mercanları ve süngerleri olumsuz yönde etkiledi.

İÜ Su Bilimleri Fakültesi Deniz ve İçsu Kaynakları Yönetimi Bölümü Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nur Eda Topçu ve ekibi, yürüttükleri TÜBİTAK projesi kapsamında “Müsilaj sonrası ne hayatta kalmış“, “Ne kadar var”“Nerede dağılım gösteriyor” sorularının cevaplarını aradı.

Marmara Denizi Prens Adaları bölgesinde ‘mercan bahçesi‘ olarak tanımlanabilecek kadar güzel alanlar bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Topçu, dünyada sadece Akdeniz’de bulunan türlerin bu bölgede de yer aldığını söyledi. Bazı bölgelerde mercan kalmadığını anlatan Doç. Dr. Topçu şunları söyledi: 

“Özellikle kırmızı gorgon, balıkçılık etkisiyle 1970’lerden beri azalmakta olan bir tür. Sonradan başka etkilerle daha çok azaldı, özellikle kıyı faaliyetlerinden dolayı. Şimdi müsilajdan ötürü bitmek üzere artık. Kırmızı gorgon uzun ömürlü, yavaş büyüyen ve düşük üreme yeteneğine sahip bir tür. Aynı zamanda müthiş bir ekosistem inşacısı. Sarı gorgon da aynı şekilde önemli anahtar türlerden biridir.”

‘Kırmızı gorgon kayıpları geri gelmiyor’

Kırmızı gorgon kayıplarının geri gelmediğini, bu türün yavaş yavaş bu bölgeden silineceğini ifade eden Doç. Dr. Topçu, yaptıkları dalış sonrası ilk gözlemlerini şöyle aktardı:

“Sarı gorgonlar şimdilik hayattalar, umarım onları da kaybetmeyiz. Bir de derin deniz türleri var. Bunlar neyse ki diğer türler gibi o kadar uzun ömürlü ve yavaş büyüyen türler değiller. Hem ömürleri kısa hem de daha hızlı büyüyorlar.”

Küçük boylarda yılda 10 santimetreye varan bir büyüme tespit ettiklerini belirten Doç. Dr. Topçu,  “Dolayısıyla hızlı bir şekilde geri gelebiliyor fırsat verirsek. 2015’te bir tane bile kalmadı bazı yerlerde. Geçen sene görmeye başlamıştık, tam artmaya başladı derken üstüne müsilaj geldi” Şu anda müsilajın etkilerini anlamaya, bunlar ortama ne yaptı bunu takip etmeye çalışıyoruz. Projemiz kapsamında hem mercanlara hem süngerlere hem hidrozoalara bakıyoruz” dedi.

Ne olmuştu?

Marmara Denizi’nde deniz salyası olarak bilinen müsilajın ardından ölümcül gaz hidrojen sülfür de tespit edilmişti. Uzmanlar denize girilmesi ve balık özellikle kabuklu deniz ürünlerinin tüketimi konusunda uyarmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, müsilajı temizlemek için bir eylem planı oluşturmuştu. Çalışmalar için ayrıca Bilim Kurulu kurulmuştu. Karadeniz ve Ege’de de görülen müsilaj Yunanistan kıyılarına da ulaşmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.