EkolojiManşetTürkiye

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara’da müsilaj yüzeyde temizlendi, derinlerde canlı yaşamı ölüyor

0

Milliyet’ten Önder Yılmaz‘ın aktardığına göre Sarı, TBMM Müsilaj Araştırma Komisyonu’na geçtiğimiz hafta yaptığı sunumda, müsilaj temizleme çalışmalarının iyi bir gelişme olduğunu, ancak deniz altında değişen bir şey olmadığını belirtti. Su altında bizzat kendisinin çektiği fotoğrafları komisyon üyesi milletvekillerine gösteren Sarı, deniz yüzeyinden üç metre aşağıda başlayıp, 30 metreye kadar müsilajın aldığı şekillere dikkati çekti.

‘Derinlerde yoğunluk artıyor’

Tavşan Adası’na yakın bölgede, aşağıya doğru indikçe müsilaj yoğunluğunun arttığına dikkat çeken Sarı, etraflarındaki müsilaj bulutunu “labirentler oluşturmuş tüller gibi” diye tanımladı. Komisyona çektiği fotoğrafları gösteren ve 15 metreden sonra müsilaj parçacıklarının iyice büyüdüğüne dikkat çeken Sarı, “30 metreye geldiğimizde zifiri karanlıkta kaldık. Normalde ışık görmemiz lazım. 0’la 30 metre arasında bir müsilaj yoğunluğunu görmüş olduk. Yani müsilaj sadece yüzeyde gördüklerimiz değil. Çok farklı formları var, müsilaj yapan alt grupları çok çok farklı” dedi.

‘Yüzeyden temizlendi ama deniz dibi yaşamı ölüyor’

Prof. Dr. Sarı, yüzeyden temizlense de çeşitli metrelerde müsilaj varlığının devam ettiğini söyledi:

“Bunlar şimdilik askıda duruyor, yüzeye çıkma şansları yok. Büyüdükten sonra önemli bir kısmı deniz dibine çökecek, denizin dibindeki yaşamı öldürecek. ‘Yüzeyi temizledik’, evet, bu memnuniyet verici, yapmamız gerekiyordu ama müsilaj denizin altında devam ediyor.” Marmara’nın her bölgesinin aynı olmadığını, gönüllü dalgıçlardan oluşan gözlem ağı aracılığıyla takip yaptıklarını aktaran Sarı, mevcut durumda, “Denizin dibinde değişen hiçbir şey yok” değerlendirmesini yaptı.

‘Marmara acil koruma alanı ilan edilmeli’

Sıcaklık artmaya devam ettiği için müsilajla bundan sonra daha çok karşı karşıya kalınacağına işaret eden Sarı, Marmara Denizi için bütüncül bir yaklaşımla yeni, iklim değişimini dikkate alan bir atık yönetim politikası oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Sarı, Marmara Denizi’nin hızlı restorasyonunun sağlanması, ekosistemin toparlanması zorunluluğuna işaret etti. Sarı, Marmara’nın acilen “koruma alanı” ilan edilmesi, endüstriyel atıkların ileri biyolojik arıtmaya tabi tutulması gerektiğini ifade etti: “Marmara denizinin  zamanı yok. Deniz ölüyor.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.