2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİKültür-SanatManşet

Antakya’da tarihi yapıların korunması için enkaz çalışmarının durdurulması çağrısı

0
Antakya

Türkiye‘deki kültürel ve tarihi miras unsurlarının korunmasına destek veren birçok koruma platformu, Antakya Tarihi Kent Merkezi‘ndeki tarihi yapıların korunmasını mümkün kılan adımların atılabilmesi için 6 Şubat’ta yaşanan depremler sonrası enkaz kaldırma çalışmalarının acilen durdurulmasına yönelik başvuruda bulundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na yapılan başvuruyu, toplam 24 koruma platformu imzaladı.

İmza veren sivil toplum kuruluşları, bir basın açıklamasında henüz tescilli yapılar bile koruma altına alınamamışken, ağır iş makinalarıyla, çok hızlı bir enkaz kaldırma çalışması yapıldığını belirtti.

‣ Hatay’daki 659 yıllık St.Georgios Kilisesi için yıkım kararı: Tarihi eser değil
‣ Deprem Diyarbakır’da tarihi yapılara da zarar verdi: Acil müdahale edilmeli

“Temizlenmekte” olan alanlarda tescil kaydı bulunmasa dahi tescile değer olan bin 500’e yakın yapı olduğunu vurgulayan STK’lar, alanın Kentsel Sit1’inci Derece Arkeolojik ve 3’üncü Derece Arkeolojik Sit Alanı statüsünde olduğuna dikkati çekti.

Açıklamada, kalıntıların büyük özenle ve uzmanlar eşliğinde kaldırılması halinde pek çok özgün tarihi yapı duvarı, dolaplar, tavanlar ve oymalı taşlar gibi değerli mimarî unsurların yeniden onarımlarda kullanılabileceği vurgulandı.

Koruma Platformları “acil” vurgusuyla tanımladıkları taleplerini şöyle sıraladı:

  • 1 Nisan 2023’ten itibaren Kentsel Sit ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları içindeki enkaz kaldırma işlerinin durdurulması;
  • Antakya Koruma Amaçlı İmar Planı ile tespit edilmiş tüm tescilli ve geleneksel (tescile önerilen) yapıların emniyet bandı ve tabelalarla işaretlenerek enkazlarının koruma altına alınması;
  • Kentsel ve 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı ile 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı sınırları içinde yapılacak tüm enkaz kaldırma yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisinde yürütülmesi;
  • Tüm enkaz kaldırma iş ve işlemlerinde Kültür ve Tabiat Varlıklarını   Koruma Kanunu‘nda öngörülen, kural ve koşullara uygun davranılması.

Bu istekleri, enkaz alanının büyüklüğünü, iş gücü yetersizliğini, enkaz altında halen cenazeler olmasının yarattığı zorlukları bilerek yaptıklarını söyleyen STK’lar, ülkenin tüm yetişmiş kadrolarına bu konuda destek vermek çağrısı yaptı.

‣ Camiye çevrilen kilise depremde hasar gördü
‣ Hataylı depremzedenin ‘126 endişesi’: Gitmek mi zor, kalmak mı?

Bakanlık başvurusuna imza koyan 24 STK arasında Hatay Ortak Meselemiz Platformu, Ortak Akıl Antakya, Hatay Turizm Derneği, Hatay Fotoğraf Sinema Derneği, Buradayız Hatay Derneği,  Yeniden Antakya Platformu, Antakya Kültürel Mirası Koruma Derneği, Kadim Antakya Dostları Platformu, NEHNA, ALİKEV, Ayhan Kara Vakfı, Hatay Kültür Sanat Edebiyat Platformu, Antakya Medeniyetler Korosu, Hatay Sosyal Kültürel Kalkınma Derneği, Koruma Restorasyon Uzmanları Derneği, Mimarlar Derneği 1927, ÇEKÜL, Türk Serbest Mimarlar Derneği, Docomomo Türkiye Ulusal Çalışma Grubu, Europanostra Türkiye, Arkeologlar Derneği, Tarihsel Çevre ve Yapı Korumacıları Derneği, Anadolu Sanat Tarihçileri Derneği ve İklim Adaleti Koalisyonu yer alıyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.