2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiyeVideo

Camiye çevrilen kilise depremde hasar gördü

0
kurtuluş cami, gaziantep, meryem ana kilisesi
Fotoğraf: Jiyan Erkılıç

Video haber: Jiyan ERKILIÇ

*

GAZİANTEP – Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen iki depremin ardından Gaziantep’te camiye çevrilen 130 yıllık tarihi Saint Mary Kilisesi hasar gördü.

Depremlerde Gaziantep’te de kimi tarihi yapılar yıkılırken kimisi de zarar gördü. Bu yapılardan biri de 1892 yılında inşa edilen, Cumhuriyet döneminde ise Kurtuluş Camisi’ne çevrilen Saint Mary Kilisesi oldu.

İbadete açık olan ve 130 yıldır ayakta duran ibadet merkezinin sonradan eklenen minareleri ve kubbesi yıkıldı. Cami, hasar onarılana kadar ibadete kapalı kalacak.

Ayrıca Duvar’dan Cihat Öztürk, Tarihçi Murad Caner’in caminin yanlış restorasyon nedeniyle zarar gördüğünü belirttiğini duyurdu. Caner, yapının en önemli ve işçiliğinin de en zor olduğu bölümünün, kubbesinin yanlış restorasyondan dolayı yok olduğunu ve minarelerin kubbenin üzerine çöktüğünü belirtti.

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı depremden etkilenen bölgelerde yürütülen hasar tespit çalışmaları kapsamında şu ana kadar 830 bin 783 binadaki 3 milyon 273 bin 605 bağımsız birimde hasar tespit çalışması yaptığını duyurdu.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.