2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİEditörün SeçtikleriManşetTürkiyeVideo

Deprem Diyarbakır’da tarihi yapılara da zarar verdi: Acil müdahale edilmeli

0
diyarbakır
Fotoğraf: Şirvan Oktay Görer

Video haber: Şirvan Oktay GÖRER
*

Kahramanmaraş merkezli depremin etkilediği Diyarbakır’da tarihi yerler de zarar gördü. Mevcut durumda zarar görmüş olan binlerce yıllık surlarda, burçlar ve sur duvarlarında ciddi anlamda açıklar oluştu. Ayrıca çökme riskleri de var. Bunların arasında Keçi Burcu’nda ve Çift Kapı ile Urfa Kapı arasında yer yer sur ve burçlarda bazalt taşların dökülmesi de dikkat çekti.

Onarım ihtiyacı olan ve restorasyonu devam eden tarihi yapılarda da hasarlar gerçekleşti. Dört Ayaklı Minare’nin taşıyıcılarında olan çatlak genişledi ve üzerine “Bu yapı tehlike arz etmektedir” yazısı asıldı.

Parlı Safa Cami’nin minaresinde de çatlak oluştu ve caminin her an yıkılma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Söz konusu yapılar emniyet şeridiyle çevrilirken, uyarı levhaları asıldı. Ancak söz konusu uyarılara rağmen bu yapılara yakın insanların yürümesi tehlike arz ediyor.

Sur’da tarihi yapılarda oluşan tahribata dair veriler tutan Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Eş Başkanı Ferit Kahraman, kültür varlıklarıyla ilgili acil müdahale kararlarının alınmasını ve oluşabilecek yeni tahribatlarının önüne geçilmesini istedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.