AKP sokakta yaşayan hayvanlar için yasa değişikliği teklifini Meclis’e sundu: Toplatma ve öldürmede geri adım yok!

AKP'li Güler, 'Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi', ni TBMM Başkanlığı'na sunduktan sonra yaptığı açıklamada, 'Teklif kapsamında hayvanlara ötanazi imkanı sunacaklarını' söyledi. Teklife göre sokakta yaşayan bütün köpekler, 'kaliteli barınaklar'da toplanacak.

AKP Grup Başkanvekili Abdullah Güler, sokakta yaşayan hayvanların toplatılması ve öldürülmesine ilişkin hazırladıkları “Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“ni TBMM Başkanlığı‘na sundu.

Daha sonra bir basın açıklamasıyla teklifin içeriğine ilişkin bilgi veren Güler, tasarının 17 maddeden oluştuğunu bildirdi.

Açıklamadan önce çıkanlar şöyle:

‘Kuduz riskli vakalar arttı’ iddiası

TBMM‘de kabul edilen “ev hayvanları”na dair sözleşme olduğunu, hükme bağlanmış “pek çok olay ve karar” bulunduğunu söyleyen Güler, Hayvanları Koruma Kanunu’nda sokakta yaşayan hayvanların bakım evlerinde kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra yaşadığı yere bırakılması uygulaması olduğunu hatırlattı.

20 yıllık tarihlerinde 2.5 milyona yakın sahipsiz köpeğin kısırlaştırıldığı, 550 bine yakın hayvanın ise sahiplendirildiğine dair raporları olduğunu söyleyen Güler, “Mevcut tedbirlere rağmen mahalli idarelerimizin yetersiz kaldığını görüyoruz. Bu durum nelere sebebiyet verdi. Kuduz riskli vakalar artmış durumda” dedi.

Oysa veteriner hekimleri birliği ve tıp örgütlerinin raporlamalarına göre Türkiye’de kuduz vakaları artmıyor. Uzmanlar, bir sokak hayvanıyla her temasın “kuduz riski” olarak değerlendirilip aşılandığını, bu nedenle de “kuduz riskli” vakaların sayısının çok göründüğünü ancak köpeklerin ısırması dolayısıyla kuduz tedavisi olanların yılda 2 kişiyi geçmediğini söylüyor.

‣ Kuduz bahanesiyle katliam yasası meşrulaşmaz: Yılda en fazla 2 vaka görülüyor

‘Ötanazi getiriyoruz’

Güler, bazı ilçelerde kuduz riski nedeniyle karantina uygulanmak zorunda kalındığını belirterek, “Mevcut durum böyleyken bakanlık raporuna göre birçok kazanın meydana geldiği, bu kazalarda vefat eden vatandaşımızın sayısını 50-55 olduğu ortaya çıktı. Kuduz riski taşıyan, saldırganlaşmış, rehabilite imkanı olmayan sahipsiz köpeklerin “uyutulması” yani ötanazi kavramını da bu düzenlemede getiriyoruz” dedi.

Bütün hayvanlar toplatılacak

Hayvandan hayvana, hayvandan insana geçen çok farklı parazitlerin, insanların yürüyüş yaptığı alanlarda köpek dışkısı nedeniyle tehdit oluşturduğunu öne süren Güler, “Merkezinde insanı, hayvanı ve toplum sağlığını koruma başlığını getiriyoruz. Bu tanımlama devamında da kanunun belli maddelerinde bir uygulamayı değiştiriyoruz. Tarım bakanlığımızın desteği yanında sokak köpeklerinin bulunduğu yerlerden alınması, barınaklarda kaliteli yaşam alanı oluşturulması, sahiplendirilmenin teşviki, barınaklarda ameliyathane kurulması”nı öngörüyoruz diye konuştu.

Hayvan hakları savunucuları ise çok sayıda örneğin gösterdiği üzere barınakların “ölüm kampları” işlevi gördüğünü belirterek, sokakta yaşayan hayvanların buralarda toplanmasına karşı çıkıyor.

Hak aktivistlerinden ‘Barınak Gerçekleri’…
‣ Cinayet mahalli barınakta nöbet: Yollar kapatıldı, köpeklerin akıbeti bilinmiyor
Cehennem…

Açıklamaya göre, sahiplendirme için bakanlıkların destek vereceği bir program oluşturulacak.

Bakan Güler’in konuşmasında, daha önce pek çok AKP’li tarafından dile getirilen “mahalleli tarafından bakılan ve korunan köpeklerin yerinde bırakılacağına” ilişkin herhangi bir cümle de bulunmuyor. Bütün hayvanların barınaklarda toplanması halinde, burada “biriken” binlerce sağlıklı köpeğin akıbeti ise taslakta yer almıyor

Belediyelere para ve hapis cezası

AKP’li Güler tüm süreçlerde yetkinin belediyelerde olduğunu,  kanuna uymayanlara hapis ve para cezası verileceğini belirtti:

“Besleme noktasında iyi örnekleri olan belediyeler olduğu gibi kanunun açık emrine rağmen maalesef bütçeyi kullanmayan, yeterli çalışma yapmayan mahalli idarelerimiz var. Bu uygulamayı yapmayanlara 6 aydan 2 yıla kadar hapis yaptırımı öngörüyoruz. Ciddi ihmaller de var. Belediye ya da farklı insanlar mücavir alanlara atarak bu işten kurtulmaya çalışıyorlar. Bunu da yaptırıma bağlıyoruz. 50 bin lira para cezası olacak bunun da. Tarım Bakanlığı’mızın barınakların nitelikli hale getirilmesi noktasında güçlü desteğini kanunda başlık olarak yaptık. İnşallah kanun sonrası bakanlık düzenlemeler ile bunun uygulamasını nitelikli hale getirmek için çaba ortaya koyacaktır.”

Güler, belediyelere 2028 yılına kadar geçiş dönemi için “imkan sağlayacakları” belirtti ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ni iyi örnek olarak verdi.

Antep Belediyesi’ne bağlı hayvanat bahçesi ise hayvan ölümleri, açlık, susuzluk ve hastalıktan ölen hayvanlarla biliniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye edilen aslan da burada bulunuyor. 12 yıl önce hayvanat bahçesine getirilen ve dünyadaki ilk tüp bebek olan fil Gabi hakkındaki sorular ise yıllardır yanıt bulmuyor.

‣ Aktivistler Gaziantep’ten seslendi: Hayvanat bahçeleri kölelik merkezleridir, kapatın!
Gaziantep’ten seyirlik bir acı: Hayvanat bahçesine gittiniz, ya sonrası?

Abdullah Güler, sokakların hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemeyeceğini öne sürerek, Daha kaliteli, daha korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz” dedi.

Hak aktivistleri bir kez daha sokakta

Haftalardır yasa değişikliğine karşı kent sokaklarında nöbet tutan, son olarak da Meclis önüne giden Yaşam için Yasa aktivistleri, Güler için açıklamasından sonra tüm hak savunucularını taslağa karşı, cumartesi günü İstanbul’da yapılacak eylemlerine katılmaya çağırdı.

Grup, “Yasalaşması an meselesi olan katliam yasa tasarısına karşı, 13 TEMMUZ CUMARTESİ, SAAT 19.00’DA, ŞİŞHANE MEYDANI’NDA yapılacak basın açıklamasına, tüm demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını, yaşam hakkı savunucularını bekliyor, mücadeleye omuz vermeye çağırıyoruz” duyurusu yaptı.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR