Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Akademisyenlerden Akbelen açıklaması: Yakan, yıkan, yok eden yangınlar değil sistemdir

0
Akbelen

Çukurova Öğretim Elemanları Derneği yaptığı basın açıklamasında, “Yanıyoruz, kavruluyoruz. Bir kova suya muhtaç durumda olduğumuzu konuşurken Bodrum ve Milas‘ı besleyen en önemli su havzasında bulunan Akbelen Ormanı‘nda ağaçların, kömür ocağı yapmak için kesilmeye başlandığını öğreniyoruz” dedi.

Akademisyenler, önceki yıllarda Akbelen Ormanı’nın bulunduğu Muğla Milas ve çevresindeki birçok orman alanının kömür elde etmek amacıyla Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Linyit Maden İşletmesi tarafından sistematik olarak kesildiği ve yok edildiğini hatırlattı. Ayrıca yaşanan orman yangınlarında ÖrenYoğunoluk istikametindeki ormanların da yok olduğuna değinen Dernek, “Ayakta kalan son doğal orman Akbelen Ormanı’dır” bilgisini paylaştı.

Akbelen

‘Timsah gözyaşlarıyla yangınlara su taşıyanlar ormanları kesiyor’

Dernek, “Ormanlar, canlılar cayır cayır yanıyor. Çünkü toplumsal çöküntüler ile sonuçlanacağı gün gibi açık olan kapitalist bir dünyada yaşamaya mahkûm ediliyoruz. Timsah gözyaşları ile bir yanda bu yangınlara su taşıyan doğa karşıtı sistem, diğer yanda son kalan ormanları kesiyor, su kaynaklarını yıkıyor, yok ediyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

En bildik şiarı ‘meyve vermeyen ağacı kesmek’ olan kapitalizm, bildiğimiz emek sömürüsünün ötesine geçerek ekolojik yıkım, cinsiyetçilik, ırkçılık gibi vahşi unsurlar ile beslenen topyekûn bir sisteme evirilmiş durumdadır. Egemenlerin üstünlüğüne dayanan bu sistem emekçilere, doğaya, kadına, çocuğa, börtü böceğe, canlı cansız tüm varlıklara düşmandır. Ekolojik felaketler, ekonomik sömürü ve ekolojik yıkım arasındaki bağlantıyı ören kapitalist üretim süreçlerinin kaçınılmaz sonucudur.

Bu yakıcı, yıkıcı, yok edici ve genişleyen yapı-sistem ile mücadele de topyekûn olmak zorundadır. Bu egemen zorbalığa karşı bilimin, aklın ve bin yılların insanlık belleğinde yer alan ekoloji-kadın-doğa arasındaki uyum bilgilerini, verilerini kullanarak müdahale etmekten başka yolumuz yoktur.

‘Ormanlarımızın kıyılmasına seyirci kalmayın!’

Bilim insanları, şu açıklamalarda bulundu:

  • Sistemin aç gözlü insanlarının talepleri doğrultusunda fosil kaynaklar yerine iklim dostu yöntemlerin geliştirilmesi için akademik çalışmaların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
  • Tarım ve Orman Genel Müdürlüğü‘ne, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ve tüm devlet yöneticilerine çağrıda bulunuyoruz: Bu kıyımı durdurun! Tüm akademisyenlere sivil toplum bilesenlerine ve halkımıza çağrıda bulunuyoruz: Bu kıyımı durdurun!
  • Tüm akademisyenlere, sivil toplum bileşenlerine ve halkımıza çağrıda bulunuyoruz: Dünyamız iklim krizi ile yanıp kavrulurken, nefes alma kaynaklarımız, gölgesine bile muhtaç olduğumuz ağaçlarımız, canlılarımız ve ekosistemimiz yangınlarla yok olurken yaşamın sigortası olan ormanlarımızın kıyılmasına seyirci kalmayın!

Akbelen

‘Jandarma bile o ağaçların gölgesine sığınıyor’

Sıcak altında bunalan güvenlik görevlisi ve jandarmanın bile kesilmesi istenen ağaçların gölgesine sığındığına dikkat çeken açıklamada “Ağaçların gövdesine sıkı sıkıya sarılmış direnen kadınların yanındayız” dendi.

Akademisyenler, açıklamada bilim insanları, politikacılar, aktivistler ve tüm topluma Akbelen’deki ekoloji mücadelesine destek vermeye çağırdı:

Dünyada ve ülkemizde, özellikle de bölgede, uzun süredir mücadele veren halkın, kadınların, eko-feministlerin, eko-aktivistlerin ve bilim insanlarının dayatılanlara dair yaptığı eleştiri ve önerilere acilen kulak vermeliyiz. Tüm bilim dünyasını, siyaset dünyasını, aktivistleri ve toplumu sınıf mücadelesine dayandığı kadar ekolojik mücadeleye de dayanan eylemliliğe ve direnişe davet ediyoruz.

Hemen! Şimdi!

‣ Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı
‣ Akbelen’de ağaçları savunanlara cop, kalkan, biber gazlı jandarma müdahalesi: Gözaltılar var
‣ İkizköylü Esra Işık’tan kolluk kuvvetine: Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz
‣ Akbelen’de köylülere ikinci saldırı: Tomalar kullanıldı, 65 yaşındaki kadın hastanelik oldu
‣ Akbelen’de son gelişmeler: İkizköylü kadınlar oturma eylemi başlattı
‣ Akbelen Ormanı’nda ekokırım: Jandarma barikatının ötesinde binlerce ağaç katledildi
‣ Akbelen’de doğa savunucularından ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi: Gözaltılar var
‣ Akbelen’de milletvekilleri TOMAlı, biber gazlı müdahale sonrası oturma eylemine geçti

You may also like

Comments

Comments are closed.