Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşetVideo

Ekoloji savunucuları ve vekillerden Orman Bakanına çağrı: Akbelen’de kesimi durdurun

0
Akbelen

Milletvekilleri, bilim insanları ve ekoloji aktivistleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirerek bugün (24 Temmuz) Akbelen Ormanı’nda başlatılan ağaç kesiminin durdurulmasını çağrısı yaptı.

Kömür maden sahasının genişletilmesi için Akbelen Ormanı’nın yok edilmesine karşı çıkan 117 bin kişinin imzasını da bakanlığa götüren ekoloji savunucuları, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslenerek selefi tarafından alınan Akbelen Ormanı’na ilişkin kararı iptal etmesi çağrısı yaptı.

‣ Akbelen Ormanı’nda sabaha karşı testere sesleri: Maden için ağaç kesimine başlandı

Çevre Mühendisi ve Çevre ve İklim Politikaları Kıdemli Danışmanı Deniz Gümüşel, durumun üç-beş ağaç meselesi olarak yansıtılmasının yanlış olduğunu ve mevzuunun yaşam hakkı olduğunu vurgulayarak, “Akbelen Ormanı’na orman alanının tamamen yok edilerek kömür madeni yapılması için Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kesim ekipleri girmiş durumda. Tam dört yıldır İkizköylülerin yaşam mücadelesi, yaşam alanı mücadelesi, doğa mücadelesi, yaşama hakkı mücadelesi çerçevesinde yürütmüş oldukları büyük bir mücadele var ve tüm Türkiye halkı aslında bu mücadeleyi destekliyor” dedi.

Gümüşel, şunları ekledi:

“Çok temel bir talebi var İkizköylülerin: Ormanlarının onları zehirle yaşamaya mahkum eden, kömür madenine tahsis edilmemesi, tarım alanlarının, zeytinliklerinin kömür için yok edilmemesi. İkizköylüler aynı zamanda şu anda hepimizin yaşamsal olarak riski altında bulunduğumuz iklim krizine karşı da seslerini yükseltiyor.”

Deniz Gümüşel, iklim krizinin etkileri üzerinde durarak ekosistemlerin hızla yok olduğuna dikkati çekti:

“Bir yandan orman yangınları sürerken diğer taraftan zamansız yağmurlarla seller canlarımızı alırken, öbür taraftan yüksek sıcaklıklar yüzünden insanlar ve hayvanlar hasta olur ölürken maalesef çok az kalan, bir avuç kalan orman ekosistemlerimizi, kömür madenine tahsis etmiş olmasını, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı protesto ediyorlar. Biz de burada bugün İkizköy’ün dostları olarak bulunuyoruz ve İkizköylülerin bütün taleplerini Tarım ve Orman Bakanına bizzat iletmek üzere buradayız. Yanımızda internet üzerinden İkizköylüleri desteklemiş 117 bin insanın imzası var. Ama biliyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti‘nde yaşayan herkes, bu topraklarda yaşayan herkes İkizköy’ün haklı yaşam mücadelesini destekliyor.”

Akbelen Ormanı’nın kömür madenine tahsisini bir önceki Tarım ve Orman Bakanının bizzat imzaladığını hatırlatan Deniz Gümüşel, yeni bakana bu kararı iptal etmesi çağrısı yaptı:

“Sayın İbrahim Yumaklı… Hem Yumaklı’dan yeni Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan, selefinin yaptığı bu yanlış kararı, attığı bu yanlış adımı geri almasını ve ormanlarımızı, iklim krizinin içinde bulunduğu bu güncel durumu da göz önünde bulundurarak, bir an önce kömür belasının tehdidinden uzaklaştırmasını talep ediyoruz. Bu artık sadece birilerinin söylediği gibi üç beş ağaç meselesi değildir. Bu bizim bugün yaşam hakkı mücadelemizdir. Bu aynı zamanda çocuklarımızın ve torunlarımızın yaşam hakkı mücadelesidir. İkizköylülerin doğada, tarımla üreterek, onurlarıyla yaşama mücadelesidir. Bu mücadele hepimizin geleceği için bir mücadeledir. Hızlı bir şekilde Tarım ve Orman Bakanı’ndan bu iznin iptal edilmesini ve şu anda ormanda bulunan kesim işleminin acilen durdurulmasını talep ediyoruz.”

Muhalefet partilerinden milletvekilleri ve genel başkan yardımcıları da İkizköylülerin sesini bakanlığa ve bakana duyurmak için konuşma yaptı. 

‘Çarşamba günü Akbelen nöbetine katılacağız’

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Doğa Haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer, “[İkizköylü] insanların yanında olup buradaki insanların sesini hep birlikte duyurmak adına buradayız” dedi.

Dinçer, sabah saatleri itibarıyla ağaç kesimine başlandığını belirterek “Direnişçi arkadaşlarımızın yanında olamadık. Bugün Muğla milletvekillerimizin üçü de orada. Ama biz de bu mücadeleyi Ankara’dan yani Tarım ve Orman Bakanlığı’nın önünden vermek için 117 bin gönüllü insanın verdiği imzayı teslim etmek için, milyonların sesi olabilmek için, ekolojik düzenimizi sağlayabilmek, doğaldaki yok edilişe [karşı mücadeleye] katkı sunabilmek adına buradayız” diye konuştu.

Dinçer, şunları söyledi: 

“Köylüler tam iki yıldır çok önemli bir mücadele veriyor, ata topraklarına sahip çıkmak için, zeytinliklerine, ormanlarına, tarım alanlarına sahip çıkmak için oradalar. O mücadelenin karşısında yeri geldi tartaklandılar, yeri geldi mahkeme salonlarında süründüler. Ama bütün derdimiz dünya kömürden vazgeçmişken, birilerinin cebi dolsun diye, rant için o güzelim ormanların, güzelim ağaçların, o güzelim doğanın katledilmesine karşıyız ve biz CHP olarak diyoruz ki doğanın korunması adına, insanların yaşam alanlarının bozulmaması adına, var gücümüzle bütün her şekilde bu direnişin arkasındayız ve yanındayız. Çarşamba günü de yine geniş bir katılım grubu olarak Akbelen Ormanı’nda nöbete biz de katılacağız.”

‘Mücadelemize devam edeceğiz çünkü yaşam kutsaldır’

Deniz Gümüşel, Artık iklim krizinin geldiği noktada yerin altından da, üstünden de kömür çıkarılmasını istemiyoruz” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın vekilim, son bilimsel araştırmalar diyor ki eğer biz insan türü olarak, dünya üzerinde yaşamaya devam etmek istiyorsak bütün kömür, bütün petrol, bütün doğal gaz, bütün fosil yakıtlar yerin altında kalmak zorunda. Biz artık ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız. Kapitalizmin bize zorladığı üretim şeklini bir kenara atmak zorundayız. Üretmek, tüketmek mecburiyetinde olmadığımız bir enerji için, doğayı, insan yaşamını, İkizköylülerin yaşam hakkını, hepimizin yaşam hakkını ihlal eden bir sermaye var. Bundan vazgeçinceye kadar biz mücadelemize devam edeceğiz. Bütün kömür, bütün fosil yakıtlar yerin altında kalıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz; çünkü yaşam kutsaldır.

‣ Akbelen’de ağaçları savunanlara cop, kalkan, biber gazlı jandarma müdahalesi: Gözaltılar var
‣ İkizköylü Esra Işık’tan kolluk kuvvetine: Gözüme bakamıyorsunuz çünkü gerçeği biliyorsunuz
‣ Akbelen’de köylülere ikinci saldırı: Tomalar kullanıldı, 65 yaşındaki kadın hastanelik oldu
‣ Akbelen’de son gelişmeler: İkizköylü kadınlar oturma eylemi başlattı
‣ Akbelen Ormanı’nda ekokırım: Jandarma barikatının ötesinde binlerce ağaç katledildi
‣ Akbelen’de doğa savunucularından ağaçlara sarılarak sivil itaatsizlik eylemi: Gözaltılar var

You may also like

Comments

Comments are closed.