Muğla‘nın Milas ilçesinde, kırsal Sekköy Mahallesi’ndeki ormanda dün öğle saatlerinde başlayan yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.
Yangına ilk etapta havadan sekiz helikopter ve dört uçak ile müdahale edilirken, karadan 32 arazöz, 160 orman işçisi, jandarmaya bağlı üç TOMA, Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 10 itfaiye aracı, yedi su tankeri, beş ilk müdahale aracı, üç dozer, Yeniköy- Kemerköy Termik Santrali’ne bağlı yedi itfaiye aracı ve çok sayıda gönüllü ile müdahale edildi.
Havanın kararmasıyla birlikte iki gece görüşlü helikopter kullanıma alındı. Muğla Valisi İdris Akbıyık ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, yangın bölgesine gelerek incelemelerde bulundu.
Bakanlık uyardı: Sıcaklık artışıyla birlikte orman yangını riski de artıyor
Çakıralan köyü boşaltıldı
Yangının yerleşim yerlerine yaklaşmasıyla Çakıralan köyü tedbir amaçlı boşaltıldı. 60 haneli ve 350 nüfuslu köyde bir ahır zarar görürken, alevler bölgedeki mezarlığa kadar ulaştı.
Yangının elektrik tellerinden çıkmış olabileceği sanılıyor.
Havanın aydınlanmasıyla birlikte, yangına uçak ve helikopter ile müdahale yeniden başladı. Yangının kontrol altına alınabilmesi için havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Yangının etrafının çevrildiği belirtildi.
Ormanlar neden yanıyor, sonuçları neler?
Belirli bir bölgedeki yangın için doğrudan iklim değişikliğini sorumlu tutmak zor. Ancak, son aylarda Türkiye’nin de içinde bulunduğu; iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklık artışlarının kuruttuğu otların toprağı kurutması, ormanların yangınlara daha dayanıksız hale getiriyor. Diğer yandan yağış miktarının düşmesi de kuraklığı tetikliyor ve bitki örtüsünü kurutuyor.
Orman yangınlarıyla beraber, ağaçlar hapsettikleri karbondioksiti de geri bırakıyor ve bu, atmosferde sera gazının birikmesi döngüsüne olumsuz katkıda bulunuyor.
Yangınlar sırasında havaya saçılan partiküller ise kilometrelerce uzağa taşınabiliyor. Hava kalitesini düşüren bu durum, organlara zarar verebiliyor.