Akbelen DirenişiDoğa MücadelesiEkolojiManşet

Akbelen’de 11’inci gün: Nöbet alanında gerilim azaldı, gözaltındaki genç aktivist serbest

0
Akbelen
Fotoğraf: Cansu Acar

Muğla’da Limak Holding ve IC Holding ortak iştiraki YK Enerji’ye ait kömür madeni sahasının genişletilmesi için Akbelen Ormanı’nın yok edilmesi ve İkizköy’ün yıkılmasına karşı verilen ekolojik mücadele, 11’inci gününde devam ediyor.

Gözaltına alınan genç aktivist serbest

Akbelen’de ekolojik yıkımın önüne geçilmesi için mücadele eden aktivistlerden dün gözaltına alınan Tuğulka Köseoğlu bugün (3 Ağustos) serbest bırakıldı.

Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinden genç aktivist, dün jandarma müdahalesi sırasında darp edilerek gözaltına alınmış bugün sabah saatlerinde ise ifadesi alınmak üzere savcılığa sevk edilmişti. Köseoğlu, saat 13.00 sularında adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Köseoğlu’nun gözaltına alınması sırasında, gözaltı aracında ve gözaltı süresince işkence suçlarına maruz kaldığına yönelik iddialar gündeme geldi.

Ağaç kesimi dursa da madene karşı mücadele devam ediyor

Akbelen

Fotoğraf: Cansu Acar

Bir kısmındaki ağaçların Anayasa’ya aykırı bir şekilde katledilmesinden sonra 30 Temmuz’da ağaç kesiminin durdurulduğu Akbelen Ormanı’nda şu anda iş makineleri arazideki kesili ağaçları bölgeden çıkararak toprağı ağaçlardan sözde “temizliyor.” Aynı zamanda toprak kepçelerle düzleştirilerek ve karılarak iş makinelerinin geçebileceği yollar oluşturuluyor.

Bilim insanları, avukatlar ve aktivistler ise hukuksuz ağaç katliamının yapıldığı bölgenin henüz orman ekosistemi özelliğini yitirmediğini vurgulayarak alanın yeniden ağaçlandırılması çağrısını yineliyor. Ekoloji savunucuları, alanın bir kez madene dönüştürülmesinden sonra telafisi imkansız zararlar doğuracağının altını çizerek kömür madeni ısrarından vazgeçilmesini talep ediyor.

11’inci günde alanda polis ve jandarma yoğunluğu azaldı

Akbelen

Fotoğraf: Cansu Acar

Jandarma-polis ve İkizköylü-aktivist blokları arasında gerilimin sıklıkla tırmandığı Akbelen nöbet alanı, son günlerde hukuksuz ağaç kesiminin yanı sıra barışçıl protestolara karşı orantısız güç kullanımına ve onlarca gözaltına da sahne oldu.

Aktivistler sık sık sabahın ilk ışıklarında kurulan jandarma ablukasıyla uyansa da, bugün nöbet alanı çevresinde herhangi bir abluka oluşturulmadı. Önceki günlerde yüzlerce jandarmanın bulunduğu alanda bugün yaklaşık 20 kolluk kuvvetinin bulunduğu bildirildi.

Ağaç kesimi gerçekleştirilen ve şu anda iş makinalarının çalıştırıldığı bölgelere aktivistlerin girişine halen izin verilmiyor. Alana girişler halen barikatlarla engellense de barikatların çoğunda jandarma bulunmuyor. Aktivistler, alandaki gerilimin düşmesi ile Akbelen Ormanı savunusu için ulusal ve uluslararası çağrılara yoğunlaşıyor.

‣ Akbelen’de 10’uncu günde jandarma müdahalesi: Bir ODTÜ öğrencisi gözaltında
‣ Akbelen’de 10’uncu gün: Abluka, hak ihlalleri, ölüm devam ediyor
‣ Demokratik kitle ve meslek örgütleri ekolojik yıkımın karşısında durmak için Akbelen’de
‣ ‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’
‣ Akbelen’de gün kolluk kuvvetlerinin ‘ağaç budama’ ablukası ile başladı
‣ Akbelen’de günlerdir yıkılmaya direnen ağaç da Limak’ın kepçesinin kurbanı oldu
‣ 308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!

You may also like

Comments

Comments are closed.