Akbelen’de 10’uncu günde jandarma müdahalesi: Bir ODTÜ öğrencisi gözaltında

Akbelen Ormanı'nda jandarma, ekoloji aktivistlerine cop, kalkan ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahalede genç ekoloji aktivisti Tuğulka Köseoğlu gözaltına alındı. Aktivistler, uyarıda bulunmaksızın yapılan biber gazı müdahalesinin sağlık ve cezai sonuçları konusunda kolluk güçlerine adeta ders verdi.

Muğla‘daki Akbelen Ormanı‘nda 24-30 Temmuz arasında gerçekleştirilen izinsiz ağaç kesiminin ardından alanın kömür madenine dönüştürülerek daha büyük bir ekolojik yıkım meydana gelmesine engel olmak için direnen aktivistler saat 14.15’te jandarma müdahalesiyle karşılaştı.

Kolluk kuvvetlerinin toplumsal olaylara müdahale sırasında kişilerden en az bir metre mesafeden ve önce uyarıda bulunmak suretiyle biber gazı sıkmaları  gerekirken, jandarma hiçbir uyarıda bulunmadan ve yakın mesafeden ekoloji savunucuları ve basın mensupları üzerine biber gazı sıktı.

Aynı zamanda kalkanların ve copların kullanıldığı müdahalenin ardından Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğrencilerinden aktivist Tuğulka Köseoğlu gözaltına alındı.

Aktivistlerden kolluk kuvvetlerine ders

Aktivistler, insan sağlığının hiçe sayılarak herhangi bir uyarıda bulunmaksızın biber gazlı müdahalede bulunan kolluk kuvvetlerine duyarlı olmaları yönünde uyarıda bulundu.

 

Müdahale sonrası jandarma ile konuşan aktivistler astım, KOAH ya da diğer akciğer veya solunum rahatsızlığı bulunan insanlara yakın mesafeden biber gazı uygulamasının ölümle sonuçlanabileceğini hatırlattı.

Biber gazı uygulamasından önce yapılacak uygulamaların bu nedenle yaşamsal öneme sahip olduğunun altını çizen aktivistler, keyfi uygulamaların cezai sonuçları olabileceğini düşünerek hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Akbelen Ormanı’nın bulunduğu İkizköy‘ün hemen yanındaki dev kömür madeni sahası nedeniyle civarda yaşayan vatandaşlarda astım, KOAH, akciğer kanseri gibi akciğer ve solunum rahatsızlıkları yaygın olarak görülüyor.

‣ Akbelen’de 10’uncu gün: Abluka, hak ihlalleri, ölüm devam ediyor
‣ Demokratik kitle ve meslek örgütleri ekolojik yıkımın karşısında durmak için Akbelen’de
‣ ‘Muğla Valiliği kamuoyunu yanıltıyor: Akbelen’de ekoloji mücadelesi devam ediyor!’
‣ Akbelen’de gün kolluk kuvvetlerinin ‘ağaç budama’ ablukası ile başladı
‣ Akbelen’de günlerdir yıkılmaya direnen ağaç da Limak’ın kepçesinin kurbanı oldu
‣ 308 kurumdan ortak açıklama: Akbelen’deki ablukayı kaldırın, kesimi durdurun!

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

Gazeteci, yazar ve hak savunucularına gözaltı dalgası

Bu sabah çok sayıda ilde yapılan operasyonlarda 13 gazeteci de gözaltına alındı. Dosyalara gizlilik kararı verildiği için gerekçe bilinmiyor.

KIYIDA’dan kıyıların kiralanmasına karşı mücadele çağrısı

Kıyıda Hareketleri Ağı, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri, kıyıların özel şirketlerce işgaline karşı Anayasa hatırlatması: Kıyılar hepimizin, kiralayamazsınız!

Marmara Gölü’nü tarım alanına çeviren protokol iptal edildi, sıra restorasyonda

Çevre örgütleri ve bölge halkının açtığı dava sonucunda kurutulan Marmara Gölü'nü tarım alanına çeviren protokol ve sınır revizyonu iptal edildi.

Deştin’de çimento fabrikası için iki kez iptal edilen ÇED yine gündemde

Muğla Deştin'de binlerce dönümlük ormanlık alan ve tarım alanını yok edecek çimento fabrikası için yeniden başlatılan ÇED sürecinin dayanağı, 2009'da çıkarılan genelge.

EN ÇOK OKUNANLAR