Doğa MücadelesiFoto GaleriManşet

Akbelen Ormanı’nda uykusuz gece nöbeti [Foto Galeri]

0

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nda nöbet alanını gece yarısı jandarma baskınıyla dağıtıldı.

Ormanın kesilmesine karşı çıkan ve jandarma tarafından sürüklenerek dışarı çıkarılan köylülerin ve doğaseverlerin gece boyunca jandarma barikatı önünde sürdürdükleri nöbet, Belgeselci ve Gazeteci Kazım Kızıl tarafından görüntülendi.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

 

Kömürle kuşatılmış bir coğrafya

Muğla’daki kömür madenlerinin ve buradan çıkarılan kömürle işletilen santrallerin tarihi çok eskiye gidiyor. İkizköy’ün neredeyse tamamı kömürle kuşatılmış durumda.

Yatağan Termik Santrali’nin ilk ünitesi 1982 yılında faaliyete geçti. 1986 yılında kurulan Yeniköy ve 1994 yılında kurulan Kemerköy termik santralleri ile birlikte 50 kilometre çapındaki santral sayısı üçe çıkmış oldu.

Santrallere yakıt sağlayan linyit kömürü ocakları ise 1979 yılından bu yana işletiliyor. 30 sene devlet tarafından işletilen madenler 2014 yılı sonunda özelleştirildi.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Madenler Akbelen Ormanı’na kadar dayandı

İkizköy’ün çevreleyen kömür madenleri şu anda Akbelen Ormanı’na kadar dayanmış durumda. Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) 740 dönümlük ormanlık alanda kömür madeni işletmek için izin aldı.

YK Enerji’ye tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan bir dava bulunuyor.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

‘Akbelen Ormanı son durak’

Akbelen Ormanı 17 Temmuz tarihinde madeni işletmek isteyen YK Enerji, tarafından kesilmek istedi. Bölge halkı bunun üzerine kesimleri durdurdu ve ormanın girişinde çadırlı nöbet başlattı.

“Akbelen Ormanı artık son durak” diyen bölge halkı mücadelesinde kararlı olduğunu belirtiyor ve dava sonuçlanana kadar alanı terk etmeyeceğini söylüyor.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Orman yangını fırsat olarak görüldü

Orman yangınlarını fırsat gören YK Enerji ise 8 Ağustos tarihinde yeniden ormana girip yaklaşık 100 kadar ağacı kesti. Kesimler, ağaçların yeniden kesilmeye başlandığını fark eden köylüler tarafından durduruldu.

Doğaseverler ağaç kesme yetkisinin yalnızca Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirterek şirket hakkında suç duyurusunda bulundu.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

9 Ağustos günü sabahında ise alana jandarma geldi. İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesini öne sürerek doğaseverlerden nöbet alanını boşaltmalarını istedi.

Bu bölgenin afet bölgesi ilan edildiğini belirten ekipler, ormanlık alanda yalnızca görevlilerin bulunabileceğini öne sürdü. Ancak köylüler bu duruma itiraz etti ve nöbetlerini sürdürdü.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

Gece boyunca süren nöbet

Aynı günün gecesinde saat 00.30 civarında alana yeniden gelen jandarma ekipleri nöbet tutan kişileri yerlerde sürükleyerek dışarıya çıkardı. Nöbet alanının girişine ise barikat kurdu.

Akbelen Ormanı’nı korumaya kararlı olan vatandaşlar, nöbetlerini uykusuz bir şekilde jandarma barikatı önünde sabahlayarak sürdürdü.

Fotoğraf: Kazım Kızıl

 

 

Comments

Comments are closed.