Doğa MücadelesiManşet

Akbelen Ormanı nöbetine gece yarısı jandarma müdahalesi

0
Jandarma barikatı önünde sabahlayan İkizköylü Nejla Işık. Fotoğraf: İkizköy Çevre Komitesi

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’ndaki çadır nöbetine jandarma ekipleri gece yarısı müdahale etti.

Jandarma, özel mülke ait olan nöbet alanından insanları sürükleyerek dışarıya çıkardı. Nöbetçiler bunun üzerine nöbetlerine karayolunun girişindeki jandarma bariyerlerinin arkasında sabahlayarak devam etti.

‘Yaka paça dışarı attılar’

Gece yaşananları Yeşil Gazete’ye anlatan İkizköylü Nejla Işık, “Saat 00.30’a doğru geldiler. Biz 00.00 gibi alandaydık. Çocuğum nöbette kalacağını söyledi, biz ayrıldık. 10 dakika sonra telefon geldi bizi yaka paça dışarı atıyorlar diye. Evim 100 metre mesafede ama nasıl geldiğimi ben bile bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

Nöbet alanının hemen barikatlarla çevrildiğini anlatan Işık, “Eşimin üzerine 4-5 kişi çullandı. Beni tutmaya çalıştılar. 15 yaşındaki çocuğumu sanki bir suçluymuş gibi elini arkasına koyup götürmek nedir?” diye sordu. 

Nöbet tutulan arazi sahibinin eşinin de jandarma tarafından tartaklandığını belirten Işık, “Tarla sahibinin eşini kolundan sürükleyerek götürdüler. ‘Benim tapulu yerim’ diye bağırmasına rağmen dinlemediler” dedi.

Video çekilmesinin de sık sık engellenmek istediği müdahale sırasında çekilen videolarda yaşam savunucularının yerde sürükleniş anları kayıt altına alındı.

‘Yangını bahane ediyorlar’

Akbelen Ormanı’nın maden şirketine tahsisine karşı açılan bir dava olduğunu belirten Nejla Işık, “Biz mahkemelere güvendik. Sakince bilirkişi heyetinin yapacağı incelemeyi beklemeye çalışıyoruz. Ancak gözlerini para hırsı bürümüş bu insanlar mahkeme kararını beklemeden saldırıyor” ifadelerini kullandı.

Şirketin orman yangınlarını da kesime başlamak için fırsat olarak gördüğünü aktaran Işık,  “Yakamadı. Yangını fırsat bilip kesemedi çünkü köylüler suç üstü yakaladı ve engelledi. Şimdi ise yukarıdan desteklerini alıp jandarma ile köylüyü karşı karşıya getiriyorlar” dedi.

Neler yaşandı?

Akbelen Ormanı 17 Temmuz tarihinde de madeni işletmek isteyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) tarafından kesilmek istenmiş, bölge halkı bunun üzerine ormanın girişinde nöbet başlatmıştı.

Orman yangınlarını fırsat gören YK Enerji ise 8 Ağustos tarihinde yeniden ormana girip yaklaşık 100 kadar ağacı kesmişti. Kesimler, ağaçların yeniden kesilmeye başlandığını fark eden köylüler tarafından durdurulmuştu. Doğaseverler ağaç kesme yetkisinin yalnızca Orman Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu belirterek şirket hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

9 Ağustos günü sabahında ise alana jandarma gelmiş, İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesini öne sürerek doğaseverlerden nöbet alanını boşaltmalarını istemişti. Bu bölgenin afet bölgesi ilan edildiğini belirten ekipler, ormanlık alanda yalnızca görevlilerin bulunabileceğini öne sürmüştü. Ancak köylüler bu duruma itiraz etmiş ve nöbetlerini sürdürmüştü.

Çevre illerden destek

Gece saat 00.30 civarında başlayan müdahale sonrasında nöbetçiler ise jandarmanın Milas-Ören karayolunda çektiği barikatların önünde oturma eylemi başlattı ve burada sabahladı. Sabah saatlerinde ise çevre illerden nöbete destek olmak isteyen çevre grupları alana gitti.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.