Doğa MücadelesiManşetYerel

Yangınlara müdahale etmesi gerekenler Akbelen Ormanı’nı koruyanlara müdahale ediyor

0

Muğla İkizköy’de yer alan ve termik santrale yakıt sağlayan linyit madeni sahasının genişletilmesi için yok edilmek istenen Akbelen Ormanı’nda, nöbet tutan kişiler jandarma tarafından uzaklaştırılmak isteniyor.

Gerekçe olarak ise orman yangınlarıyla mücadele sırasında bölgenin afet bölgesi ilan edilmesi öne sürülüyor.

Akbelen Nöbeti’nden İrfan Aldan, Yeşil Gazete’ye yaptığı açıklamada “İçişleri Bakanlığı’nın bir genelgesini gerekçe olarak gösteriyorlar. Genelgeye göre afet bölgelerinde görevliler dışındaki kişilerin durması yasakmış” ifadelerini kullandı.

Muğla Valiliği’nden açıklama

Öte yandan, Muğla Valiliği tarafından yapılan açıklamada orman yangınlarıyla mücadele etmek amacıyla 5 Eylül tarihine kadar ormanlık alanlara görevliler dışında girmenin yasaklandığını ve ilave tedbirler alındığını duyurdu.

Yapılan açıklamada ormanların çevresinde mola verilmesi, piknik yapılması, mangal, semaver ve ateş yakılmasının da yasaklandığı belirtildi.

‘Amaç ormanı kesmek’

Ancak bölgedekiler yasağın ormanları korumak amacıyla değil, çadır nöbetindeki kişilerin uzaklaştırılıp ağaç kesimlerine başlanması için getirildiği görüşünde.

Akbelen Ormanı 17 Temmuz tarihinde de madeni işletmek isteyen Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji) tarafından kesilmek istenmiş, bölge halkı bunun üzerine ormanın girişinde nöbet başlatmıştı.

Orman yangınlarını fırsat gören YK Enerji ise 8 Ağustos tarihinde yeniden ormana girip yaklaşık 100 kadar ağacı kesmişti. Kesimler, ağaçların yeniden kesilmeye başlandığını fark eden köylüler tarafından durdurulmuştu.

Arazi özel mülke ait

Üstelik şu anda bölge halkının uzaklaştırılmak istendiği nöbet alanı, ormanlık alana değil özel mülke ait.

Bu durumu dile getiren İkizköy Çevre Komitesi “Şu an jandarma tarafından alandan çıkmamız isteniyor. Üzerinde bulunduğumuz bölge şahsa ait ve izin belgemiz var. Tek amacı ağaçları korumak olan insanlara yapılan bu davranışı dün ağaçlarımızı kesenlere de göstermek gerekmez miydi?” sorusunu sordu.

Araziyi kullanmak için arazi sahibinden aldıkları yazılı bir izin olduğunu dile getiren İrfan Aldan, “Avukat arkadaşlarımız bu izni gösteriyor. Ancak şimdiden çok fazla sayıda asker bölgeye gelmiş durumda. Alana giriş yerini ise dubalarla kapattılar” ifadelerini kullandı. Aldan, bölgede desteğe ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.