Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Akbelen davası ertelendi: Yargılanan biziz, bizim olmamamız gerekiyordu

0

İkizköy’de Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi’ne (YK Enerji) karşı ağaçları korumak için nöbet tutan ekoloji aktivistlerinin yargılandığı davanın üçüncü duruşması görüldü. Önceki duruşmada İkizköylülerin avukatları reddi hakim talebinde bulunmuştu, Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi’ne değerlendirmek üzere gönderilen savunmada değerlendirme yapılmadığı için bugünkü duruşma ertelendi. 21 Kasım Pazartesi gününe yeni duruşma tarihi verildi.

İkizköylülerin nöbet alanına 10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı Jandarma baskını yapılması sonrası 11 İkizköylü, 250 kişilik jandarma ekibi tarafından darp edilerek özel mülk olan alandan zorla çıkarılmıştı.

Söz konusu olayın ardından Jandarmaya direndiklerin için köylülere dava açıldı. Bugün üçüncü duruşması görülen davaya ilişkin açıklamada bulunan İkizköylüler  şunları söyledi:

“Anayasal hakkını kullanmaktan ve ormanı korumaktan başka bir amacı ve davranışı bulunmayan arkadaşlarımız için bugün mahkemede bir aradaydık. Adil yargılama hakkımız elimizden alınmasına rağmen sonuna kadar hakkımızı savunmaya devam edeceğiz.”

Duruşma sonrasında adliye binası önünde İkizköylüler tarafından “Yaşam hakkımız engellenemez”, “Doğa savunusu yargılanamaz” pankartları açılarak “Akbelen Ormanı’nı vermeyeceğiz” sloganları atıldı.

‣Akbelen davasına bir kala: Ekoloji mücadelesi veren kadınlar doğadan vazgeçmeyecek

‘Burada olması gerekenlerin aslında kimler olduğunu herkes biliyor’

Karadam ve Karacahisar Mahalleleri Doğayı ve Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği (KARDOK) Başkanı Nejla Işık, duruşma sonrası yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Her zaman dimdik ayakta durduk ve yine dimdik durmaya devam edeceğiz. Nöbet alanımıza yangın zamanında fırsat bilen şirketi durdurduk ve buna karşı aynı günün gecesi jandarma tarafından sürüklendik. Yargılanan biziz, bizim olmamamız gerekiyordu. Orada sadece yaşam hakkımızı, sadece Akbelen Ormanı olarak bakılıyor aslında ama köyümüzü, zeytinimizi, ormanımızı savunuyorduk. Bunun için oradaydık. Burada olması gerekenlerin aslında kim olduğunu herkes biliyor. Ama biz yaşam hakkımızdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz. Sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Aslında haklıyız, hakkımızı savunuyoruz.”

’11 kişi 250 askeri nasıl darp edebilir?’

İnsanca yaşam için üç senedir uğraştıklarını dile getiren Işık, “Köyümüz, ormanız, zeytinimiz gitmesin diye canımızı ortaya koyduk. Bunun sonuna kadar gideceğiz. Bizi bunlarla yıldıramazlar, sindiremezler, susturamazlar. Yolumuzdan dönmeyeceğiz, Akbelen’den, İkizköy’den, köyümüzden vazgeçmeyeceğiz. Kendi topraklarımızdan attılar bizi. 11 kişi 250 askeri nasıl darp edebilir?” dedi.

Ne olmuştu?

Akbelen Ormanı’nda 740 dönümlük ormanlık alanda kömür madeni işletmek için izin alan Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret Anonim Şirketi (YK Enerji), tahsis kararının iptal edilmesi için Muğla 1’inci İdare Mahkemesi’ne açılan dava nın sonucunu beklemeden 17 Temmuz 2021’de ağaçları kesmek istedi. Bölge halkı bunun üzerine kesimleri durdurdu ve ormanın girişinde çadırlı nöbet başlattı.

8 Ağustos 2021’de şirketin hukuksuzca yapmaya çalıştığı ağaç kesiminden böyle haberdar olundu ve kesim durduruldu.

Akbelen Ormanı’nda uykusuz gece nöbeti [Foto Galeri]

10 Ağustos 2022 Pazartesi’yi 11 Ağustos 2022 Salı’ya bağlayan gece yarısı nöbet alanına Jandarma baskını yapıldı.

Nöbet tutan 11 kişi, 250 kişilik jandarma ekibi tarafından darp edilerek özel mülk olan alandan zorla çıkarıldı.

Darp edilen köylülere karşı ‘Jandarmaya direnmek’ suçundan dava açıldı.

Davanın ikinci duruşmadında hazır bulunmalarına rağmen davalıların tanıkları dinlenmedi. Savunma avukatlarının Jandarmaya gece yarısı baskını emrini kimin verdiğinin araştırılması, sanıkların Jandarmanın orantısız güç kullanımı sonucu yaralanmalarını tespit eden adli tıp raporlarının dosyaya getirilmesi talepleri başta olmak üzere de bütün talepleri reddedildi.

Şikayetçi jandarma astsubaylarından birinin ifadesi alınmadan Savcı tarafından esas hakkında mütalaa sunuldu.

Sanıkların cezalandırılmasını isteyen mütalaayı kabul etmeyen avukatlar, esas hakkındaki savunmalarını yazılı olarak sunmak için süre talebinde bulundu ve ayrıca bir sonraki celse için adil yargılamayı uygun duruşma ortamının sağlanmasını istedi.

Mahkeme bu taleplere rağmen yeni duruşmayı 3 gün sonrasına koymak istedi ancak avukatların savunma hakkının kısıtlanması itirazı ile 11 gün sonrasına, yani bugüne yeni duruşma günü verildi.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.