Via Campesina Avrupa Koordinasyonu :”Monsanto arıcılara tazminat ödemelidir”

Dünya ölçeğinde arı ölümleriyle karşılaşılıyor. Buna ilişkin bilimsel araştırmalar yapıldı,  konunun  korkunç boyutları artık gözler önünde neden GDO.

Bu konuda Çiftçi-Sen’in de bileşenleri arasında bulunduğu, La Via Campesina Avrupa Koordinasyonu bir bildiri yayınladı, bildiri şöyle:

Avrupa Birliği Adalet Divanı, MON 810 mısırından kaynaklanan polenleri içeren bal ve polenin insan tüketimine yönelik pazarlanamayacağı yönünde bir karar verdi.

Arıcılar, Monsanto’nun GDO’lu mısırının polenleriyle kirlenmiş ürünlerini satamamaktalar. Bu yeni felaket aynı zamanda yüksek miktarda pestisit kullanımından kaynaklı olarak kovanlarda büyük oranda arı ölümlerine yol açtığından sürdürülebilirliği de ortadan kaldırmaktadır. GDO’lara onay vermiş olan Avrupa Birliği bu sorunu artık görmezden gelemez.

Çİftçi Sendikaları Konfederasyonunun da kurucu üyesi olduğu, Via Campesina Avrupa Koordinasyonu (ECVC), Avrupa’daki binlerce bal üreticisinin yanısıra ve Avrupa pazarını ürünleriyle destekleyen Latin Amerika ve diğer ülkelerdeki bal üreticilerine yıkıcı bir felaket yaşatan Monsanto’nun dikkatsizliğini ve GDO üretiminin zararlarını duyurarak açıkça suçlamada bulunmaktadır.

ECVC, Monsanto’yu sorumluluklarını yerine getirmeye ve bal üreticilerinin ürün kaybı, pazar kaybı ve artan maliyetlerinden kaynaklanan tüm zararlarını karşılamasını talep etmektedir.

ECVC, yetersiz bir değerlendirmeyle izin verilmiş MON 810 isimli mısır için verilen iznin derhal geri çekilmesini talep etmektedir. Bu mısır türü konusunda yapılan yetersiz değerlendirmeye ek olarak, transgenik polenin bu poleni tüketen arılar, yavruları ve kış arıları üzerinde ne gibi etkiler yarattığına dair ciddi ve kapsamlı bir çalışma yürütülmemiştir.

ECVC, arıcılıktan elde edilen ürünleri kısa veya uzun vadede kirletebilecek genetiği değiştirilmiş nektar ve/veya polen üreten bitki ekiminin yasaklanmasını talep etmektedir. Bu tür enfeksiyonlar bal üreticilerinin, ürünlerinde GDO’ların olmadığını kanıtlamaları yönünde türlü analizler yaptırmalarına yol açacak veya bal ve arıcılıkla ilgili diğer tüm ürünleri GDO’lu olarak yaftalanacaktır. Bu tür bir yafta, bal üreticileriyle birlikte ürünlerinin döllenmesi için arıya gereksinim duyan tüm çiftçileri de piyasadan dışlar. Bal ve polen tümden doğal olarak kalmalıdır.

ECVC, Avrupa Komisyonu’ndan, büyük çoğunluğu GDO’yu reddeden ve sağlıklı, doğal bal tüketmeye devam etmek isteyen Avrupa halkının fikirlerini dikkate alarak karar almasını talep etmektedir.

Via Campesina Avrupa Koordinasyonu

(Karasaban)

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çölü yeşillendiren mega proje Mısır’ın gıda sorununu çözebilir mi?

Abdulfettah el-Sisi, Mısır'ın Geleceği projesiyle çölün çiçek açacağını iddia ediyor. Ancak çölün yeşillenmesi, daha fazla ürün veya daha fazla kazanç anlamına gelmiyor.

İklim değişikliği ve kuraklık Kaliforniya’da sezonun en büyük yangınını körükledi

Kaliforniya'da bu yılın en büyük, eyalet tarihinin ise en büyük yedinci orman yangını iklim değişikliği ve kuraklık koşulları nedeniyle olağanüstü bir hızla büyüyerek 350 bin dönümden fazla alanı yaktı.

Amazon yağmur ormanlarına zarar veren sığır çiftçisine 50 milyon dolar tazminat

Brezilya'da bir mahkeme, Amazon yağmur ormanlarınını yok ederek sığırları için otlak alanına dönüştüren çiftçiye 50 milyon dolar tazminat ve tahrip edilen alanı onarma cezası verdi.

Malatya Çevre Platformu’ndan Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları forumuna davet

Malatya Çevre Platformu, tüm duyarlı çevre kurumlarını ve aktivistlerini 27-28 Temmuz’da Arguvan Türkü Festivali’nin yapıldığı Nazım Hikmet Meydanı’nda düzenlenen Vahşi Madencilik, İnsan ve Çevre Sorunları formuna davet etti.

İklim değişikliği kuş gribi vakalarındaki artışı tetikliyor

ABD'nin Colorado eyaletinde insanlarda görülen kuş gribi vakalarını inceleyen araştırmacılar, aşırı sıcaklıkların salgınla ilişikili olabileceğini buldu. Uzmanlar, salgınla mücadele çabalarında iklimle ilgili hususların da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

EN ÇOK OKUNANLAR