Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Rızvanoğlu: Doğanyurt’ta korunması gereken yerlere maden yapımına seyirci kalmayacağız

0

DEVA Partisi Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu ile Tarım, Enerji ve Ulaştırma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Candan Karlıtekin’den oluşan heyet, Ankara’nın Beypazarı ilçesine bağlı Doğanyurt Köyü‘nü ziyaret ederek, yöre halkının yapılmak istenen Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi’ne karşı yürüttükleri mücadeleye destek verdi.

Söz konusu tesisin yapılmaması için üç buçuk yıldır direnen Doğanyurtlular, “Tesisi açacak olurlarsa, köyümüzü terk etmemiz, ceketlerimizi alıp gitmemiz lazım. Bunu istemiyoruz.” dedi.

Tesisin köyün 400 metre ilerisine yapılmak istendiğini ifade eden muhtar Rıza Koçak “Biz burada kendi halimizde yaşıyoruz. Kimseye bir zararımız yoktur. Kimseden bir beklentimiz de yoktur. Aş istemiyoruz, iş istemiyoruz. Tek isteğimiz, yaşamlarımıza devam edebilmek.” diye konuştu.

Yaralı geyikleri tedavi ettiği için köylülerin “Doğacı” diye seslendiği İzzet Koçak, tesisin geyiklerin geçiş yollarının üzerine yapılmak istendiğine, bunun geyiklerin yöreyi terk etmesine neden olacağına dikkat çekti.

Arıcılıkla uğraşan bir köy sakini de tesis arılarını kaçıracağı için projeyi istemediğini ifade etti.

Kesinlikle seyirci kalmayacağız’

Doğanyurtluların yörelerini koruma mücadelelerinin ayrıntılarını ve kendilerinden beklentilerini dinledikten sonra söz alan Milletvekili Evrim Rızvanoğlu ise, “Son dönemde Türkiye‘nin pek çok yerinde gördüğümüz türden bir zorbalığın yeni bir örneğiyle karşı karşıyayız. Birileri, üç beş kuruş daha fazla para kazanacak diye çevre, doğa, ekolojik denge, hayatlar hiçe sayılıyor. Buraya, bu zorbalığa asla seyirci kalmayacağımızı, boyun eğmeyeceğimizi, Doğanyurtlu kardeşlerimizin haklı ve onurlu mücadelelerinde yanlarında olduğumuzu/olacağımızı göstermek için geldik” ifadelerini kullandı.

“Doğanyurtluların önlerine konan bu ‘kırk katır mı kırk satır mı’ tercihini kabul etmiyoruz, reddediyoruz” diyen Rızvanoğlu, Doğanyurt’un pek çok açıdan çok özel bir yer olduğunu belirterek, köyün önemli bir bal ve ceviz üretim merkezi olduğuna ve meyvecilik yapıldığına dikkati çekti.

Köyün aynı zamanda Beypazarı ilçesine hem yer üstü hem de yeraltı suyu sağlayan çok önemli su kaynakları barındırdığını kaydeden DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Rızvanoğlu, “Böylesine değerli bir bölge, faaliyete geçirilmek istenen kalker ocağı ile yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmış durumda” dedi.

Rızvanoğlu, şunları söyledi:

“Bir maden şirketi biraz daha fazla para kazansın diye bölgedeki ekolojik denge bozulacak, koca bir bölge ve burada yaşayanlar her açıdan zarar görecek. İnsanlar içtikleri temiz sudan, soludukları temiz havadan, geçim kaynaklarından olacaklar. İşte bu nedenle, buraya yapılması planlanan kalker ocağına, bölgedeki 55 muhtar karşı çıktı. Söz konusu olan, sadece insan hayatı da değil. Doğanyurt, Türkiye’deki dört akbaba türünün aynı anda görülebildiği, geyik, vaşak, ayı ve kurt gibi 28 yabani hayvan türünün ve 21 endemik bitkinin de yaşam alanı. Proje alanı, milyonlarca yıl yaşında orman fosilleriyle kaplı. Doğanyurtlular, işte bu paha biçilemez değeri, bu zenginliği korumak için yıllardır mücadele veriyorlar.”

Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, kalker ocağının köylülerin yaşamlarında birçok yönden olumsuz etkilere yol açacağını vurgulayarak şunları ekledi:

“Köylerinin, kalker ocağının yaratacağı kirlilik nedeniyle bir hayalet köye dönüşmesini, nesiller boyu yaşadıkları topraklarını, köylerini bırakıp yaban ellere göçmeyi istemiyorlar. Yapılmak istenen tesise, 2019 yılında Ankara Valiliği’ne sunulan ÇED [Çevresel Etki Değerlendirmesi] Proje Tanıtım Dosyası hakkında, 2020 yılında ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Kararlı bir mücadele sonrasında, 2022’de hukuka aykırı bulunan ÇED kararını mahkeme iptal etti. Aslında yöre halkı mücadelesini kazanmış oldu, bu iptal kararıyla. Fakat daha sonra mahkemenin iptal ettiği Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için yeniden ÇED süreci başlatıldı. Uzmanlar tarafından koruma altına alınması gerektiği belirtilen böylesine özel bir bölgenin dinamitlerle mahvedilmesine kesinlikle seyirci kalmayacağız, müsaade etmeyeceğiz.”

Tüm kadro ve imkanlarımızla, doğanyurtluların yanında olacağız’

Rızvanoğlu, projenin sadece bölge halkının günlük yaşamlarını ve geçim kaynaklarını etkilemediğini, bunun yanı sıra su kaynaklarını ve havayı da kirlettiğini, esasında tüm havzadaki tarımsal üretimi tehdit ettiğini belirtti.

Projenin “doğa katliamına neden olacağını, bölge halkının hayatını altüst edeceğini” aktaran Rızvanoğlu, “Bu projeye biz de DEVA Partisi olarak, tıpkı Kırsal Çevre Derneği, TEMA, Doğa Derneği, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası gibi karşıyız, sonuna kadar karşı olacağız” diye konuştu.

DEVA Partisi Milletvekili Rızvanoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Parti olarak, tüm kadro ve imkanlarımızla, Doğanyurtluların yanında olacağız. Partimiz bünyesindeki hukukçu arkadaşlar, konunun hukuki boyutlarını inceleyip, mahkeme süreçlerini yakından takip edecekler. Bunun sözünü, bir parti yetkilisi olarak veriyorum. Diğer taraftan, bir milletvekili olarak, konunun meclis gündemine taşınması ve medya vasıtasıyla kamuoyu gündeminde tutulması noktasında da gayret sarf edeceğim.”

You may also like

Comments

Comments are closed.