Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Kısacık altın madenine karşı 16 yıllık ekoloji mücadelesi kazandı

0

Kısacık Altın Madeni projesinin ruhsatı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından iptal edildi. Maden projesi, Çanakkale‘nin Ayvacık ilçesindeki Kısacık köyü yakınlarında yaratacağı ekolojik tahribat nedeniyle daha önce de iki kez iptal edilmişti.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneğince iptale ilişkin yapılan açıklamada “Birlikte mücadele ettiğimiz tüm köylülerimize, yöre halkına, bilim danışma kurulumuza, hukukçularımıza, destek veren tüm kurum ve kuruluşlara, imzacılarımıza, bağışçılarımıza, emeği geçen tüm üye ve gönüllülerimize çok teşekkür ederiz” denildi.

Altın madeni projesi için Kasım 2023’te yeniden Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmıştı.

Pumice Madencilik A.Ş. tarafından, yüzde 79’u maden şirketlerine ruhsatlı olan Kazdağları’nda 1551 dönüm orman ve tarım alanı üzerine yapılmak istenen Kısacık Altın Madeni projesi, bu arazilerin yanı sıra köy yerleşimlerini ve yöre halkının sağlığını da tehdit ediyordu.

Proje sahası Kısacık Köyü’ndeki evlere yalnızca 140 metre mesafede yer alıyordu.

Ayrıca BaharlarDağahmetçeAkçin ve Güzelköy köylerinin de projeden olumsuz etkileneceği belirtiliyordu.

Projeye karşı 16 yıldır mücadele veriliyordu. Halkın Katılımı Toplantıları ve İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantılarında itirazlar dile getiriliyordu. Bakanlığın kararıyla ekoloji mücadelecilerini ve bölge halkını sevindiren haber gelmiş oldu.

‣ Kısacık, altın değil hayat için direniyor
‣ Kaz Dağları’ndan müjdeli haber: Kısacık Altın Madeni için ÇED süreci durduruldu!
‣ Kısacık maden projesinde ÇED süreci 2. kez durduruldu: Yılmadan mücadele ederek bu işi zorlaştırıyoruz
‣Kısacık altın madeni hortladı: Binlerce dönüm orman ve tarım alanı risk altında 

Ne olmuştu?

2015 yılında, 3 Kasım’da, Kısacık Köyü’nde altın madeni projesine ilişkin Halkın Katılımı Toplantısı yaptırılmamış, 28 Haziran 2017 tarihinde 1’incisi gerçekleştirilen İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği heyeti tarafından bilimsel itirazlar dile getirilmiş ve ÇED süreci durdurulmuştu.

İkinci İnceleme Değerlendirme Komisyonu duyurusu tarihinden sonra bir araya gelen ve Ayvacık Kıran Köyleri Çevre Platformu, Bayramiç Yeniköy Ekolojik Yaşam ve Tohum Derneği, Bozcaada Forum, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği, İda Dayanışma Derneği, Kazdağları Kardeşliği ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, yöre köylüleri ve halkından oluşan “Kazdağları Dayanışması” tarafından, projeden olumsuz etkilenecek Güzelköy, Koşuburnu,  Akçin,  Misvak, Dağahmetçe, Alakeçili, Sapanca, Bahçeli, Karagömlek, Süleymanköy’de bilgilendirme toplantıları gerçekleştirildi, broşürler dağıtıldı, imzalar toplandı.

Bayramiç ve Küçükkuyu pazarlarında bilgilendirme standları açıldı ve imza toplandı. Ayrıca #KısacıkAltınMadenineHayır  ve #KazdağınınÜstüAltındanDeğerlidir etiketleri ile sosyal medya kampanyası yapıldı. CİMER üzerinden itiraz dilekçeleri gönderilmesi için kamuoyuna çağrıda bulunuldu.

Dayanışma temsilcileri, mücadelelerinin, Kısacık Altın Madeni Projesi’nin ÇED süreci sonlanana kadar süreceğini ve Kazdağı ekosistemi ve bölgenin tarımsal üretimi için tehdit oluşturan diğer altın madeni ve termik santral projeleri için de devam edeceğini belirtti.

18 Aralık 2018’de Bakanlık’ta gerçekleştirilen ikinci İDK toplantısında, proje için ikinci kez “ÇED süreci durdurulmuştur” kararı çıktı.

Şirket, 11 Temmuz’da yeni bir maden için ÇED başvurusunda bulunarak süreç başlatmıştı.

‣ Kısacık, altın değil hayat için direniyor

You may also like

Comments

Comments are closed.