ManşetSağlıkTarım-Gıda

Tonlarca GDO’lu mısır ve kanolanın kontrolsüz piyasaya sürüldüğü iddia edildi

0

Yurt dışından Tekirdağ limanına gelen tonlarca mısır ve kanola, kontrol edilmeden, piyasaya sürüldüğü iddia edildi. GDO’lu olduğu iddia edilen toplam 10 gemi ürünün, kontrolden geçmeden tahliye edilmesine ilişkin iddialarla ilgili savcılık soruşturma başlattı.

Rusya ve Ukrayna’dan gemilerle getirilen tonlarca mısır ve kanolanın, kontrol edilmeden sahte analiz raporları hazırlanarak, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sistemine yüklendiği ve gemilerden tahliye edildiği ileri sürüldü.

Buna göre, beş firma tarafından ithal edilen yedi gemi mısır ve üç gemi kanolanın sahte analiz raporları, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personelinin şifresi kullanılarak, sisteme yüklendi ve gemilerden tahliye edildi. Kurum içerisindeki bir çalışanın durumu ihbar etmesi üzerine, savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin soruşturma başlattı.

Söz konusu ürünlerin bir kısmına ulaşıldığı, bir kısmının ise nerede olduğunun bilinmediği öğrenildi.

GDO’lu ürünler Meclis gündeminde

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Cumhuriyet Başsavcılığı ve yetkili kurumlara çağrıda bulunarak, söz konusu skandala ilişkin sorumluların bulunmasını talep etti. DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar ise GDO’lu olduğu iddia edilen ürünlere ilişkin soru önergesi sundu.

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan CHP vekili Aygun, şunları söyledi:

“GDO’lu yedi tane gemi, üç  tane de GDO şüpheli kanola gemisi, toplam 10 tane gemi Tekirdağ’a girmiş. Eğer siz kendi üreticinizi desteklemiş olsaydınız dışarıdan gemiler gelmezdi, vatandaşımıza sağlıklı ürünleri yedirirdik. Ben buradan tekrar sesleniyorum: Ülkemizin gerçek efendisi olan üreticilerine sahip çıkalım, esnafına sahip çıkalım. Ukrayna’dan, Rusya’dan gelen gemiler şu anda sorunlu ve biz geleceğimizi, sağlığımızı şu anda yok ediyoruz, tehlikeye atıyoruz.”

Cem Avşar ise Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a Tekirdağ’da analiz sonuçları manipüle edilerek girişleri yapılan ve GDO’lu olduğu iddia edilen ürünleri sordu. Soru önergesi sunan Avşar, girişi olan ürün miktarının ne olduğunu, güvenlik zafiyetinin olup olmadığını, bu ürünlerin piyasaya yayılıp yayılmadığını kamuoyun endişeyle cevap aradığı sorular olduğunu söyledi:

“Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarlarında analiz sonuçlarının manipüle edilerek ithal edilen genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içeren ürünlerin, GDO’suz gibi gösterildiği iddia edilmektedir. İddiaya göre olay, Tekirdağ Limanı’nda Malkara’da faaliyet gösteren bir firma tarafından ithal edilen GDO’lu ürünün laboratuvar sonuçları değiştirilmiş ve bu şekilde tonlarca GDO’lu ürün ülkeye sokulmuştur. Söz konusu iddia ve söylentiler kamuoyunda endişeyle takip edilmektedir”.

Avşar şunları anlattı: “Söz konusu olayın Tarım İl Müdürlüğü içerisinden bir kurum çalışanı tarafından yapılan ihbarla ortaya çıktığı, ihbarın ardından Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü’nün harekete geçerek Bakanlıktan müfettiş talep ettiği, Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunduğu ve ilk denetimlerde laboratuvardaki analiz sonuçlarının bazı parametrelerinin değiştirildiğinin tespit edildiği, Tarım İl Müdürlüğü laboratuvarında çalışan bazı kişilerin savunmalarında ‘şifremiz çalındı’ şeklinde açıklamalarda bulundukları, yapılan ilk denetimlerde ise, numune analiz sonuçlarının manipüle edildiğine dair somut bulgular bulunduğu, bazı siyasi figürlerin devreye girerek olaya müdahale etmeye çalıştığı, bu müdahalenin şüphelilerin kurtarılması amacıyla yapıldığı iddia ve söylentileri kamuoyunda endişeyle takip edilmektedir.”

Avşar’dan sorular: Ne kadar tarım ürününün girdi, piyasaya dağıtıldı mı?

GDO’lu ürünlerin halk sağlığı üzerindeki potansiyel etkileri göz önüne alınarak kamuoyunun beklentileri karşılanması ve endişenin giderilmesini isteyen Avşar, Bakan Bolat’a şu soruları yöneltti:

  • GDO’lu olduğu iddia edilen ne kadar ve hangi tür tarım ürünü/ürünlerinin girişi olmuştur?
  • Ülke genelinde başka limanlarda buna benzer vuku bulan olaylar ve tespitleriniz var mıdır?
  • Şayet varsa bu hususta ne tür tedbirler alınmış ve yaptırımlar uygulanmıştır
  • Veri güvenliği, denetim ve kontrol sistemi nasıl sağlanmaktadır?
  • Uluslararası ticaret yapan limanlarımızın ve ilgili laboratuvarların veri güvenliği, denetim ve kontrol sistemi nasıl sağlanmaktadır?
  • Bu güvenliği sağlamak üzere dijital güvenlik ağı ve siber güvenlik duvarı gibi güvenlik sistemleri mevcut mudur?
  • Söz konusu GDO’lu ürünler piyasaya dağılmış mıdır?
  • Şayet dağıldıysa kullanıldığı veya ulaştığı yerler tespit edilmiş midir?
  • Gerekli geri toplama işlemleri yapılmış mıdır? 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.