Güz çiğdemi farelerde ‘kanser hücrelerini yok ediyor’

“Sonbahar çiğdemi” kanser tedavisinde daha etkili tedavi olanakları için umut oldu.

Araştırmacılar sonbahar çiğdeminden elde edilecek bir ilacın kanser tedavisinde yeni bir “akıllı bomba” olarak kullanılması için klinik testlere yakında başlayacak.

“Colchicine” adı verilen tedaviyle ilk olarak fareler üzerinde yapılan ilk denemelerde tümörlerin büyümesinin yavaşladığı, hatta tedavinin bazı kanser türlerini tamamen yok edilmesi başarıldı.

Araştırma sonuçları Britanya Bilim Festivali’nde kamuoyuyla paylaşıldı. Kanser Terapisi Enstitüsü’nde (Institute for Cancer Therapeutic – ICT) çalışan araştırmacılar çalışmayı Kanser Araştırmaları dergisinde yayımladı.

Britanya’da doğal olarak yetişen “Sonbahar Çiğdemi” adındaki ve halk arasında “çıplak hanım” olarak da bilinen çiçek yıllardan beri iltihaplanmalara karşı ekolojik bir çözüm olarak biliniyor ve kullanılıyordu. Bunun nedeni çiçeğin colchicine adı verilen kimyasal maddeyi barındırması. Bu maddenin tıbbi etkilerinin kanser tedavisi için de yararlı olabileceği yeni keşfedildi.

Ancak colchicine kanser hücrelerinin yanısıra vücuttaki bazı diğer dokular için de “yokedici” özellik taşıyor, bu nedenle de kullanımı kısıtlı. ICT’teki araştırmacıların başarısı ise maddenin bu toksik özelliklerinin yok edilerek yalnızca kanserli hücreleri hedef almasının sağlanması oldu. Colchicine bu haliyle tümörlü hücrelere ulaştığında aktif hale geliyor ve kılcal damarları yok ederek kanserleri hücrelerin “açlıktan ölmesini” sağlıyor.

Bu yeni gelişmenin colchicine’in kanser tedavisinde büyük bir ilerleme yaratabileceği düşünülüyor. Araştırmayı yürüten ekipten Profesör Patterson’a göre fareler üzerinde yapılan ilk deneyler başarılı. Tüm fareler tedaviye cevap vermiş, ve hatta %50 oranında bir “kanserden tamamen kurtulma” durumu gözlenmiş.

Araştırmacılara göre tedavinin klinik testlerine 18 ay içinde ve St. James Hastanesi’nde başlanabilir. Bu süreç için Profesör Patterson “Çok umutluyum, ancak son ana kadar temkini elden bırakmamak gerekiyor” diyor.

(BBC)

Çev: Durukan Dudu

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Lancet: Sıcağa bağlı ölümler 2023’te yüzde 167 arttı, risk büyüyor

Raporun yazarları, net sıfır için gerekli kaynakların bulunduğunu, ancak hükümetlerin ve şirketlerin fosil yakıt yatırımlarına trilyonlarca dolar harcayarak 'yangına körükle gitmelerini' kınadı. 

‘Bütçe görüşmelerinin temel gündemi okul yemeği olmalı’

Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, okullarda günde bir öğün sağlıklı yemek için kaynak ayrılmasının tercihten öte eğitim hakkının gereği olduğunu vurguladı.

Karadeniz Ereğlisi halkı, ERDEMİR’in yarattığı kirliliğe karşı sürekli eyleme başladı

Karadeniz Ereğli Çevre Platformu üyeleri, ilçede artan kanser ve solunum yolu hastalıklarından sorumlu tuttukları Erdemir'e karşı her cumartesi bir araya gelme kararı aldı.

Türkiye nüfusunun en az yüzde 92’si kirli hava soluyor

Kara Rapor-2024'e göre, Türkiye'de havası en kirli iller Hakkari, Batman ve Şırnak. Raporda ilk kez meme kanseri ile kirlilik arasındaki ilişki ortaya konuyor.

Afşin Elbistan santralinin genişletilmesi 88,4 milyar liralık sağlık maliyeti getirecek 

Temiz Hava Hakkı Platformu'nun raporuna göre, planlanan iki ek ünitenin yaratacağı hava kirliliği, 35 yıllık işletme süresi boyunca 2 bin 268 erken ölüme yol açacak

EN ÇOK OKUNANLAR