[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Zor (bir) balığın ibret verici zorbalık sınavı

Büşra Tarçalır Erol'un Zor Balık kitabı, çocuklara eşsiz bir ders niteliğinde: Güç, sadece sindirmek, üzmek, korkutmak için kullanılmıyormuş...

Barış kültürünü yerleştirmek çocuklukta başlıyor. Özellikle çocukların eğitim kurumlarıyla ilk karşılaştıkları okul öncesi eğitimde eğitimciler çocuklar arasında güçlü ve baskın karakterlerin diğerleri üzerinde baskı kurma eğiliminde olduklarını sık sık gözlemlemiştir. Burada eğitimcinin rehberliği önem kazanıyor. Güçlü olanın diğerlerini baskı altına almaya çalışması, onu ötekileştirmesi  doğru müdahalelerle önlenebiliyor. Eğitimci  ya da aile bunu başaramadığında ise zorbalık ve gücün diğerlerini itaat ettirecek bir araç olduğuna inanç pekişiyor. Güce tapma eğilimi çocuklukta beliriyor ilerleyen yıllarda genel geçer bir kanaate dönüşüyor. Bu kanaatin oluştuğu toplumlarda barış kültüründen bahsetmek imkansız hale geliyor. Çünkü fiili savaşın olmaması barışın egemen olduğu anlamına gelmiyor.

Bir değişim hikayesi

Zor balık kitabı barış kültürü üzerine bir anlatı fakat bunu barışı övgüler dizmek  yerine barış kültürünü tehdit eden bir unsur olan akran zorbalığı ve bunun nasıl çözülebileceği üzerinden yapıyor.

Zor Balık varoluşunu güçlü olabilmek üzerine kuruyor. Bunu gerçekleştirmek için kullandığı yöntem ise arkadaşları ile alay etmek, onların kalbini kırmak. Arkadaşlarının üzülmesi Zor Balık için gücünün onaylanmasının bir göstergesi oluyor. Bu davranışlardan rahatsızlık duyan büyük balıklar onu uyarıyor, kızıyor, konuşuyor fakat hiçbir şey Zor Balık’ın davranışlarını değiştirecek güçte etki oluşturmuyor. Ta ki Zor Balık kendisini tir tir titreten güçte bir kedi olan Tırmık ile karşılaşıncaya kadar. Fakat Zor Balık büyük bir sürprizle karşılaşıyor. Güç sadece sindirmek, üzmek, korkutmak için kullanılmıyormuş.

Kitap bir değişim hikayesi anlatıyor. Karakter kendi deneyimleri ve karşılaşmaları ile bir öğrenme gerçekleştiriyor ve bunu hayatını uygulayarak daha üretken, barışçıl bir toplum inşasında bireylerin ve onların bilinçlenmesinin önemini okura gösteriyor.

Kitap sonunda ebeveyn ya da eğitimci için olduğunu düşündüğüm bölümde ise bireylerin bu tür akran zorbalığı ile karşılaşmalarında yapabilecekleri üzerine öneriler yer alıyor. Bu önerilerden biri çocukların zorbalık eden ve mağdur olarak etiketlenmemesi ve çocuğun başka özelliklerinin de dikkate alınması ve geliştirilmesi. Resimlemeler okul öncesi çocukların bu resimlerden yola çıkarak yeni anlatılar kurmaları için oldukça uygun tasarlanmış. Çünkü çizgiler anlatının bir izdüşümü olmaktan çok çağrışımlara ve yeni anlatılar kurmaya açık çizgilerden ve renk tercihlerinden oluşuyor.

Redhouse Kidz Yayınları’ndan çıkan Zor Balık kitabını Büşra Tarçalır Erol yazmış, resimlemeleri Uğur Altun yapmış.

Yazar: Büşra Tarçalır Erol

Uzman klinik psikolog ve çocuk kitapları yazarı. Lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi psikoloji bölümünde, uzmanlığını ise Bahçeşehir Üniversitesi klinik psikoloji bölümünde ‘Okullarda Zorbalık’ konulu tezi ile tamamladı. Çocuklarla okullarda, kütüphanelerde ve kitapevlerinde, kitap okuma-anlatım atölyeleri yapmayı çok seviyor. Hiç okumadığı kadar çok çocuk kitabı okuyup, ruhunu ehlileştirdiğine inanıyor. Eşi, dünya güzeli iki kedisi ve bebeği ile yaşıyor.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR