Nevşehirlilerden Kanadalı altın madeni şirketine soykırım ve eko-kırım suçlaması

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne yapılan başvuruda Centrra Gold'un 15 yetkilisinin 'insanlığa karşı suç' işledikleri gerekçesiyle cezalandırılması talep edildi. 

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde bulunan Kapadokya Avanos’un Özkonak beldesinde altın madenciliği yapmak isteyen Kanadalı Centerra Gold şirketinin yöneticileri hakkında ‘insanlığa karşı suç’ işledikleri gerekçesiyle Uluslararası Ceza Mahkemesi‘ne (UCM) başvuru yapıldı.

Konuyla ilgili Özkonak Yeraltı Şehri önünde bir araya gelen yurttaşlar adına UCM’ye suç duyurusunu gerçekleştiren Avukat İsmail Hakkı Atal, açıklama yaptı.

‘Kanada’da ağaçlar yasayla korunuyor’

Atal, Kanadalı şirketlerin kendi ülkelerinde ağaçları yasalarla korurken, sadece Kazdağı Kirazlı madeni için Kanada merkezli Alamos Gold‘un 350 bin ağacı kestiğini hatırlattı.

Daha önce de Alamos Gold‘a karşı Uluslarası Ceza Mahkmesi’ne bir suç duyursunda bulunulmuş, şirketin ‘öldürme’ ve ‘soykırım’ suçlarından yargılanması istenmişti.

Evrensel’den Özer Akdemir’in aktardığına göre basın açıklamasında, “Bu şirketler tüm dünyada eko-kırım uyguluyor” ifadelerini kullanıldı.

Fotoğraf: İsmail Hakkı Atal

‘7,6 milyar insanın ölümüne neden oluyor’

UCM’ye gönderilen dilekçede Centerra Gold şirketinin Kanadalı 15 yetkilisi “madencilik faaliyetleri ile kasten iklim değişikliğine ve ekolojik kirliliğe yol açmak, madencilik faaliyetleriyle koronavirüs salgınına neden olan ekosistem değişikliğine yol açmak; gezegende yaşayan 7,6 milyar insanın veya bir bölümünün ölümüne neden olmak”tan sorumlu tutuldu.

“İnsanlığa karşı suç” şikayetinde bulunulan dilekçede “Centerra Gold Madencilik şirketi yönetim kurulu üyelerinin faaliyetleri, yerel  ekosistemleri bozdukları gibi gezegenin ekolojik dengesini bozucu faaliyetleriyle insanlık tarihinin karşılaştığı en bulaşıcı ve tehlikeli salgın hastalık olan koronavirüs salgınının oluşmasına ve salgının artmasına katkıda bulunarak insanlığa karşı suç işlemişlerdir” ifadelerine yer verildi.

‘Salgınların ortaya çıkmasına sebep oluyor’

Bu iddiaya temel olan bilimsel çalışmalar ve raporlardan alıntılara yer verilen dilekçede “Hayvandan insanlara geçen zoonotic virüsler, insan kaynaklı çevresel faktörler-madencilik faaliyetleri ve iklim değişikliği nedeniyle sürekli mutasyon geçirmektedir. 2010 yılı ve öncesinde yapılmış olan bilimsel çalışmalar, günümüzde ve sonrasında mutasyona uğramış yeni koronavirüslerin geleceğini ve bu mutasyonların salgınlara neden olabileceğini haber vermiştir” denildi.

UCM’nin ilgili kişileri yargılama yetkisi bulunduğuna dikkat çekilen dilekçede, adı sayılan 15 kişi hakkında “insanlığa karşı suç işleme” nedeniyle soruşturma ve dava açılarak cezalandırılmaları istendi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR