ManşetDoğa MücadelesiYerel

Nevşehir’de altın arama çalışmaları: Kapadokya’nın kayaları altından daha değerli

0
Fotoğraf: Tayfun Ceyhan

Nevşehir‘in Avanos‘a bağlı Özkonak beldesinde doğal kayaçlar parçalanarak altın çıkarmak isteniyor. Kanadalı Centerra Gold firması altın çıkarmak için Kapadokya‘da sayısı çok olmayan ve bölge halkının diktiği ağaçları yok ediyor.

İç Anadolu Çevre Platformu ise bölgenin iklim krizine bağlı kuraklıktan en çok etkilenen yer olduğunu ve buradaki içme sularının tamamının yer altı sularından sağlandığına dikkat çekiyor. Su kuyuları, ruhsatlandırma sahasının hemen yakınında olduğu için siyanür liç yöntemiyle açılacak altın madeni yer altı sularını kirletme potansiyeli taşıyor.

‘ÇED çalışmaları titizlikle yürütülmeli’

Platform, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlükleri tarafından yürütülecek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışmalarının titizlikle yürütülmesini istiyor.
Ayrıca, ormanlık alanlar, milli parklar, tabiat parkları gibi korunan alanlarda maden aranmasına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Toplam 234 tane maden arama ruhsatı verildi

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından İç Anadolu Bölgesi‘nde Aksaray‘da iki, Nevşehir‘de beş, Kırıkkale‘de altı, Çankırı‘da yedi, Karaman‘da sekiz, Niğde‘de dokuz, Kırşehir‘de 10, Ankara‘da 14, Yozgat‘ta 14, Konya‘da 20, Kayseri‘de 27, Eskişehir‘de 39, Sivas‘ta 73 tane olmak üzere toplam 234 tane maden arama ruhsatı verildi.
İç Anadolu Çevre Platformu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAPEG) verdiği arama ruhsatlarının birbirine çok yakın olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tek tek ÇED yapılması yerine, o dağ ve bölge için 08.04.2017 tarihli 30032 Sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği‘ne uygun bir şekilde gidilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca, Kapadokya’nın kayalarının altından daha değerli olduğu, bölgenin toplumsal maliyetini de içine alan stratejik ÇED kapsamında değerlendirme yapılması gerekildiğinin altı çiziliyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.