Nevşehir’de altın arama çalışmaları: Kapadokya’nın kayaları altından daha değerli

İç Anadolu Çevre Platformu yaptığı açıklamada bölgenin kuraklıktan çok fazla etkilendiğini ve maden ruhsatlarının su kuyularının hemen yakınında yer aldığı için yer altı sularını kirletme potansiyelinin yüksek olduğunu söyledi.

Nevşehir‘in Avanos‘a bağlı Özkonak beldesinde doğal kayaçlar parçalanarak altın çıkarmak isteniyor. Kanadalı Centerra Gold firması altın çıkarmak için Kapadokya‘da sayısı çok olmayan ve bölge halkının diktiği ağaçları yok ediyor.

İç Anadolu Çevre Platformu ise bölgenin iklim krizine bağlı kuraklıktan en çok etkilenen yer olduğunu ve buradaki içme sularının tamamının yer altı sularından sağlandığına dikkat çekiyor. Su kuyuları, ruhsatlandırma sahasının hemen yakınında olduğu için siyanür liç yöntemiyle açılacak altın madeni yer altı sularını kirletme potansiyeli taşıyor.

‘ÇED çalışmaları titizlikle yürütülmeli’

Platform, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Müdürlükleri tarafından yürütülecek Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) çalışmalarının titizlikle yürütülmesini istiyor.
Ayrıca, ormanlık alanlar, milli parklar, tabiat parkları gibi korunan alanlarda maden aranmasına izin verilmemesi gerektiğine vurgu yapıyor.

Toplam 234 tane maden arama ruhsatı verildi

Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından İç Anadolu Bölgesi‘nde Aksaray‘da iki, Nevşehir‘de beş, Kırıkkale‘de altı, Çankırı‘da yedi, Karaman‘da sekiz, Niğde‘de dokuz, Kırşehir‘de 10, Ankara‘da 14, Yozgat‘ta 14, Konya‘da 20, Kayseri‘de 27, Eskişehir‘de 39, Sivas‘ta 73 tane olmak üzere toplam 234 tane maden arama ruhsatı verildi.
İç Anadolu Çevre Platformu, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü‘nün (MAPEG) verdiği arama ruhsatlarının birbirine çok yakın olduğunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tek tek ÇED yapılması yerine, o dağ ve bölge için 08.04.2017 tarihli 30032 Sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği‘ne uygun bir şekilde gidilmesi gerektiğini vurguluyor.
Ayrıca, Kapadokya’nın kayalarının altından daha değerli olduğu, bölgenin toplumsal maliyetini de içine alan stratejik ÇED kapsamında değerlendirme yapılması gerekildiğinin altı çiziliyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR