İtalya Seçimleri: Popülist sağ haritayı tamamlıyor

Geçtiğimiz hafta sonu İtalya’da bir seçim gerçekleşti ve neredeyse Avrupa’nın her ülkesinde gerçekleşen seçimler sonrasında atılan manşetler bu seçimden sonra da atıldı:

  • Popülist sağ kazandı.
  • Merkez sağ erimesine rağmen hala oyunun içinde.
  • Merkez sol tamamen silindi.
  • En ama en önemlisi de radikal sağ partiler artık dalga geçilen minik partiler değil; iktidar ortağı olabilecek kadar güçlü partiler.

Artık siyasi denklemin değiştiği çok net. İki dönem merkez sağ, iki dönem merkez sol; sonra üç dönem merkez sağ, bir dönem merkez sol şeklinde merkezde dönüp duran iktidarlar yok. Patronlara ve kiliseye sırtını dayamış bir merkez sağ ile sendikalara ve üniversite öğrencilerine sırtını dayamış bir merkez sol kalmadı. Birileri geldi ve “Bu oyunu bozdu”. Artık yeni ve öngörülemez bir denklemle karşı karşıyayız. Ve bu neredeyse tüm Avrupa’da böyle.

Sorunun bu tarafı çok net. Merkez çökmüş durumda. Almanya ve İngiltere’de biraz direniyorlar. (İngiltere’de Brexit’i unutmamak lazım tabi.) Fransa’da ise son Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura ne sağ ne de sol merkez partiler kalabildi. Amerika Birleşik Devletleri’nin başında zaten popülist sağın kitabını yazmış biri oturuyor.

Merkez, ekonomik çöküntüye çözüm bulamadı. Üzerine yükseldiği temsili demokrasinin küreselleşme ile girdiği krize çözüm bulamadı. Küreselleşmenin avantajlarından sıradan halk yararlanamazken ya da yararlandığı avantajlara hızla alışmışken; dezavantajlarını her gün sokakta birebir yaşayarak gördü. Kararların ulusötesi merkezlerde alındığı fakat sorunların gayet yerel olduğu bir dönemde temsili demokrasiye olan inancını kaybetti ve temsili demokrasinin bu güçsüzlüğünü fırsat bilip ona doğrudan saldıran partilere oy verdi. Onları iktidara taşıdı, ana muhalefet yaptı.

Riegert Bernd’in Deutsche Welle Türkçe’de çıkan değerlendirmesinde altını çizdiği bir nokta var. Trump’ın sloganı: Önce Amerika! Avusturya’da hükümete giren ırkçı parti’nin sloganı: Önce Avusturya! İtalya’da seçimlerin galibi olan Matteo Salvini’nin sloganı: Önce İtalya! Bu örnekler çoğalacaktır. Birlik ve dayanışma arayışları araya ekonomik krizleri, mülteci krizleri girdiği anda “Önce ben!” diyen partilerin yükselmesi ile kesiliyor. Temsili demokrasinin zayıflaması ile rengini yitiren merkez sol da bundan ilk etkilenen siyasi yapı oluyor.

Yine Bernd’in üzerinde düşünmemiz gereken bir sorusu ile tamamlayabiliriz: Yeni partiler, düzen karşıtı hareketler ve popülistler internet ve sosyal medya aracılığıyla yeni iletişim kanalları açtı. Avrupa’daki ana akım partiler bu trendi yakalayamadı. Yakında parlamenter demokrasilerin online görüş diktatörlüklerine dönüşmesine tanık olabiliriz. Peki kim tarafından yönetilecek? Twitter mı, Amerikan şirketleri mi, Rus trol çiftlikleri mi yoksa Kuzey Koreli bilgisayar korsanları mı?

Bu yazı medium.com/ dan alınmıştır

 

Koray Doğan Urbarlı

Koray Doğan Urbarlı
Koray Doğan Urbarlıhttp://urbarli.net
İzmir’de doğdu. İzmir Kız Lisesi’nden sonra Hacettepe Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. İlk önce Ege Üniversitesi Sosyoloji’de, sorasında da Ankara Üniversitesi Sosyoloji’de yüksek lisans yapmaya başladı. İkincisine devam ediyor. Bir kamu belediyesinin Dış İlişkiler Müdürlüğü’nde beyaz yakalı işçi olarak hayatına devam ediyor. Yeşil Gazete ekibine köşe yazıları, Türkiye, spor ve Dünya haberleri ile katkı sunuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Otoban

Otoban yapılmaya başlanmasıyla birlikte şehrin küçük nüfusunu oluşturan otomobil sahipleri yayalara değil, yayalar onlara tabi kılınmaya başlandı.

Kazdağlarını savunmak ve kurumların sessizliği: Yeni toplumsallık

'Üzerinde düşünülmesi gereken, neoliberal pratiklerle frenlenmiş toplumsal dinamik ve mekanizmaların baskı ve zor araçlarıyla kuşatıldığı şartlarda nasıl bir direnişin örülebileceğidir.'

Tanrı ve şiddet

İlahi şiddetin amacı hukuksal bir yaptırım ya da düzen değil, aksine kurbandır.

Açık Radyo’dan mesaj var: Buradayız, hazırız, neşemiz daim!

'Kainatın tüm seslerine açık' Açık Radyo,, sesini kesmek isteyenlerine inat cıvıl cıvıl, hareketli, ziyaretçi akınından başını kaldıramadan 30. yaş gününe ve dinleyicisiyle buluşmaya hazırlanıyor.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

EN ÇOK OKUNANLAR