Köşe Yazıları

21 Mart

0

21 Mart’ta gece de gündüz de 12 saat. Gece ile gündüz eşit…

21 Mart aynı zamanda birçok doğu toplumunun kutladığı bir gün. O gün kışın getirdiği soğuk son bulur. Doğaya bahar gelir. Müjdedir bu tüm canlılar için.  Ağaçlar yeşerir, dağlar kırlar çiçeklenir.

365 gün içinde sadece 2 günde, gece ile gündüz eşit. Biri diğerinden uzun değil.  Biri yukarıda belirttiğim gibi 21 Mart diğeri ise 23 Eylül.

21 Mart, Newroz bayramı. Yeni gün demek, yeni bir bahar demek Newroz.

Yeni bir sayfa açmak demek…

İki gün önce memleketimde 1,5 milyon kişi yürümüş. Yeni günü kutlamak için, baharı kutlamak için.

Newroz, umudu da teslim ediyor.  Ülkemizde Barış’a dair eşitliğe dair, yeni bir sayfa açmak için.

Yeni bir sayfa açmaya, sadece Kürtlerin değil hepimizin ihtiyacı var. Artık cümle sonundaki ünlemleri soru işaretlerine çevirmeye, savaşın bize neler kaybettirdiğini sorgulamaya hepimizin ihtiyacı var.

Ayrımcılık bir virüs gibi sarmış Anadolu’nun dört bir yanını… Şiddetsizliğin İMKÂNSIZ ile yan yana kullanıldığı bir coğrafyaya dönmüşüz.

Bu virüs kanser gibi yayılmış her tarafımıza… Sarmadığı, bulaşmadığı yerimiz yok belki de. Eşitlik talebi vatan hainliği olarak etiketlenmiş.

Yine de yeni gün yeni umutlar demek… 21 Mart eşitlik demek… Newroz eşitlik demek, barış demek, yeni bir sayfa demek. umut demek Newroz…

İşte bu yüzden, Diyarbakır’da, Kazlıçeşme’de, Batman’da ve Anadolu’nun farklı yerlerinde milyonlar,  barış umuduyla,  kutladılar baharı.

Benim de umudum var.  Dört bir yanımızı saran virüsten, kanserden kurtulabiliriz. Yeter ki elimizi çabuk tutalım. Yeter ki virüs vicdanımıza da bulaşmasın.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.