ManşetTürkiye

Newroz LGBTİ+’lara ve gazetecilere saldırılarla, gözaltılarla gerçekleşti

0

Newroz, İstanbul’da Yenikapı Miting Alanı’nda 300 binden fazka kişinin katılımıyla kutlandı. LGBTİ+’lara saldırı gerçekleştirilirken bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç polisten şiddet gördü. AFP’nin İstanbul video muhabiri Eylül Deniz Yaşar’ın, haber takibi yapması engellenerek Yaşar, gözaltına alındı. Polis bianet Kürtçe editörü Aren Yıldırım’ı da gözaltına almaya çalıştı. Alana girişlerde polis tarafından döviz kontrolü, yöresel kıyafet seçimi yapıldı. Pek çok kişi bu noktada kıyafetlerini çıkarmak zorunda kaldı. Öte yandan attıkları sloganlar gerekçe gösterilerek 50’nin üzerinde kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Dün (18 Mart) kutlanan newroza, İstanbul Onur Haftası Komitesi ve LGBTİ+’lara newroza katılan kitle içerisinden bazı kişiler tarafından saldırıya uğradı.

‘Alanın özneleriyiz, Kürt’üz, lubunyayız ve buradayız’

Saldırıya ilişkin açıklamada bulunan Komite ve LGBTİ+’ların ortak açıklamasında şunlara yer verildi:

“Newroz’da bayraklarımızla, dönmeliğimizle ve zırıllığımızla var olmak istedik. Fakat alana doğru yürürken kitle içerisinde bulunan bazı kişiler tarafından alanda bulunmamamızı ima eden bakışlara ve söylemlere maruz kaldık. Alana girdikten birkaç dakika sonra da fiziksel, psikolojik, sözlü saldırılar başladı ve uzun bir süre devam etti. Alanda kalmaya devam etmek istememize rağmen güvenliğimizden endişe duyduğumuz için alandan uzaklaşmak adına, birbirimize güvenli bir koridor oluşturmaya çalıştık. Uzaklaşma çabamıza rağmen saldırılar son bulmadı. Bu süreçte alanda bulunan bazı kişiler ve Newroz Tertip Komitesi’nden iki kişi inisiyatif alarak bize eşlik etti. Dışarı çıktıktan sonra feministler, Özgül Saki, Oya Ersoy ve Musa Piroğlu bizimle dayanıştı.”

“Bugün linç edildik” denişen açıklamada ayrıca şunlara yer verildi:

“Maruz kaldığımız şiddete dair Newroz Tertip Komitesi ile görüşme talebinde bulunduk ve yakın zamanda bir açıklama yapmayı planlıyoruz. Alanın özneleriyiz, Kürt’üz, lubunyayız ve buradayız. Alanın özneleri olarak alandan çıkarıldık. Bizi alandan çıkarmaya ve linç etmeye çalışanlara rağmen tüm alanlarımızı savunacağız!”

bianet muhabirine polis saldırısı

Aynı kutlamalarda polis, alan boşaltılırken gözaltı yapmaya çalıştığı kitleyi çeken bianet muhabiri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç’e şiddet uyguladı. Polis bianet Kürtçe editörü Aren Yıldırım’ı da gözaltına almaya çalıştı. bianet’in aktardığına göre; polis Yılmaz’ı önce “Çekim yasak” uyarısıyla engellenmeye çalıştı. Ardından gazeteci olduğunu söylemesine rağmen çekim yapmaya devam eden Yılmaz’ı yere yatırdı. Polis bu sırada Yılmaz’ın boğazına bastırdı ve darp etti. Ali Dinç’i de darp ederek engelledi.

AFP’nin İstanbul video muhabiri Eylül Deniz Yaşar ise haber takibi sırasında, öğle saatlerinde gözaltına alındı. Yaşar, altı saat gözaltında tutulduktan sonra, doktor kontrolünün ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.