Hafta SonuManşet

Engi-Narlı Salata ve Kahrolsun Bağzı Şeyler

0

Açıkçası körpe bir soyulmuş enginar bol limonu da üzerinden eksik etmezseniz, çiğ olarakda hiç fena bir lezzette değil. Yine de henüz tam çiğ haliyle salatalarda kullanmaya başlamadım ama konserve enginar aldığınız takdirde bunu ince ince dilimleyerek lezzetli bir salata garnitürü olarak kullanabilirsiniz.

Bu sefer biraz daha ekşi-tatlı lezzetleri bir araya getirmek istedim. Bu nedenle bahçemdeki ağacımdan topladığım küçük narlardan bir tanesini ayıkladım ve ikinci malzeme olarak kullandım. Narın doğal ekşisi çok lezzet verici ama çekirdekleri dişlerimi rahatsız eder derseniz onun yerine kaliteli bir nar ekşisi de iş görecektir. Nar ekşisi sosu denen ürünleri pek tercih etmenizi önermem. Endüstriyel olarak ne halden ne hale geçmişlerdir bilemiyorum ama gerçek nar ekşisi ile hısım akrabalıkları bile yok lezzet olarak. Buna karşın özellikle kök bitki salataları için Kühne’nin nar sirkesini kesinlikle deneyin, derim. Sirkenin keskinliği hafif ve narın, o hoş koku ve aromasını barındırıyor. Nitekim ben bu salatada da kullandım. Nar ile ilgili son dip not: Blender’dan geçmiş nar suları, evet, lezzetli ama çok yüksek kalorili. Çok hızlı okside olduğu için de, vitamin değeri çarçabuk düşüyor. Meyve dalında güzel diyelim. Uzun nar bahsini kapayalım.

7...

Nar kadar yüksek oranda olmasa da, havuçta da früktoz bulunuyor. Yani, bir kök sebze olmasına rağmen kısmen kalori etkisi var ama vitamince sağlıklı. Ben 1 havuç rendeledikten sonra halka köy biberlerini, bir tutam maydanozu ekledim. Maydanoz C vitamini açısından çok zengin. Özellikle şu an hepimizi kırıp geçiren grip salgını için üç öğünde de yemeğe çalışıyorum kendi payıma. Maydanozu çok ince doğramak vitamin kaybına neden oluyor. Çok uzun kullanırsanız, bizzat başıma geldiği gibi nefes borunuza bile kaçabiliyor. Ben iki santim gibi parçalara ayırıyorum. Eski maydanozlar şimdikiler gibi palmiye gibi değildi elbette. Böyle sorunları yoktu.

Küçük nane yapraklarını içine doğradım. Ama açıkçası en son aşamada salatanın üstünde süslemek için kullansam daha iyi edermişim. Bu haliyle biraz karmaşık görünmedi değil.

YASAL UYARI: TAKİP EDEN PARAGRAF, OKYANUSTA ÖZGÜRCE GEZİNİRKEN, HER YIL 50 MİLYON TÜRDAŞININ BAŞINA GELDİĞİ GİBİ YOLU PEMBE BİR POŞETE TIKILMASIYLA SONLANAN, BİR TON BALIĞININ TRAJEDİSİNİ İÇERMEKTEDİR.

Salataya, son olarak, yağı süzülerek paketlenmiş light ton balığını (120 gr) karışıma kattım. Aşırı avlanmanın yakın bir zamanda tehdit edebileceği bir tür olması bir yana Potasyum ve Magnezyum ile birlikte A, B-6 ve B-12 vitaminlerini de içeriyor. Özellikle de light kullanıyorum ki zeytinyağının dozunu ayarlayarak aromasını kendim dengeleyeyim. Ama vejataryen bir alternatif için keçi peyniri de kullanabilir, bu durumda biraz da roka ile takviye edebilirsiniz. Worcestershire sosunu bu sefer unutmadım. Az sumak ile birlikte çok hafif tarçın denedim. Ama elimi biraz korkak kullanmışım. Sanırım porsiyon dahasını da kaldırırdı. Son olarak kendimce minik Antakya zeytinleri ile süsledim.

Daha önce yazdığım gibi salatalarda hiç tuz kullanmıyorum. Özellikle sebzelerden dolgunca faydalanırsanız vücudunuzun ihtiyacı kadar sodyum ve potasyum almış oluyorsunuz. Üç ölümcül zehirden tuzu hayatınızdan çıkarmak isterseniz özellikle tuzsuz söğüş salatalarla başlayıp, salata kreasyonlarınızı geliştirirken tuz kullanmamaya devam etmenizi öneririm. İnsan beyni 15 gün boyunca düzenli olarak bir alışkanlığı yenisi ile değiştirirse eskisini hiç olmamış gibi unutabiliyor. Tuz insan tarihinin en önemli baharatlarından da olsa özellikle Türk beslenme alışkanlığı açısından alarm derecede tehlikeli bir ürün. Dünyanın açık ara en fazla tuz tüketen ülkesiyiz. Hipertansiyon konusunda da epeyce iddialıyız…

Ben bu tarz salatalarla kolayı yakışır bulurum. Öyle de tercih ettim. Ama yorgun argın işten gelip bir salatamı yapmışım yanında bir de keyfim olsun derseniz asitli bir lager önerebilirim. Eğer Belçika biralarını severseniz Duvel de tatlımsı lezzetiyle fruktoz katkılı bir salata ile iyi gidebilir. Salata ile düşürdüğünüz kalorileri bira ile dengeleyerek sağlık ve keyfi bir arada götürmek mümkün…

Salatla ve barışla kalın…

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.