Hayvan Haklarıİklim KriziManşet

Yunanistan yangınları ‘soykırım’ gibi: Yüzbinlerce dönümdeki hayvanlar kül oldu, kurtulanlar aç, susuz…

0
Fotoğraf: Ayhan Mehmet/AA.

Yunanistan’da iki haftadan uzun süredir farklı noktalarda süren orman yangınları, yüz binlerce dönüm alanı içindeki tüm canlıları kül etti, sayısız hayvanı da yuvasız, yemeksiz ve susuz bıraktı.

Ülkede orman yangınları devam ederken gönüllüler, yanan ormanlık alandan kurtarabildikleri hayvanların bakımını üstlendi.

AA’ya konuşan Yunanistan Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Derneği (ANIMA) Başkanı Maria Ganoti, hayvanların yuvalarının da yandığını belirterek, “Bu hayvanlar, yangından kurtulsalar bile barınacak bir yere ihtiyaçları var. Beslenmeleri gerek” dedi.

Fotoğraf: Derya Gülnaz Özcan/AA.

Yağmur yağsa bile ilk otlar yeşerene kadar en az iki ay gerektiğini ve bu sürecin canlılar için tam bir kabus olduğunu belirten Ganoti, yangından kaçan hayvanların su ve yiyecek bulmak amacıyla ormanın dışına çıktıklarına dikkati çekti:  “Bizi şimdi yerleşim birimlerinden sık sık arıyorlar ve geyiklerin, yaban domuzlarının yiyecek ve su aramak amacıyla evlerin bahçelerine girdiğini söylüyorlar. Çok zor bir durum.”

Küçük ve ağır canlar kurtulamadı

Çoğunlukla göz ardı edilse de böcekler, yılanlar, kertenkeleler ve kaplumbağalar gibi yavaş hareket ettikleri için yangından kaçamayan çok sayıda küçük hayvan, dev yangınlarda yok oldu.

Yangın süresince ormanlık alanlarda inceleme yaptıklarını belirten Ganoti, “Yanmış geyiğe rastlamadık ama çok sayıda yanmış kaplumbağa, yılan ve kertenkele vardı. Bize yaklaşık 400 yanmış kaplumbağa ulaştırıldı” bilgisini verdi.

Fotoğraf: Derya Gülnaz Özcan/AA. 

İklim değişiyor, ormanların kendini yenilemesi zorlaşıyor

Ganoti, yanan ormanlık alanların kendi kendini rehabilite etme imkanının olduğunu ancak iklim şartları da çok değiştiği için yenilenme için daha çok zamana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı:

Fotoğraf: Derya Gülnaz Özcan/AA.

“Örneğin, Parnita’da 2007’de yanan köknar ormanının oluştuğu 400 yıl öncesinde sıcaklıklar daha düşüktü. Artık orası tekrar köknar ormanı olamaz çünkü köknar daha çok soğuk ister. Orman olsa bile başka bir tür çam ormanı olacak. Farklı çam türleri, köknarın yerine daha yukarılara çıkacak. Dadia Ormanı’nda yanan karaçamların da tekrar oluşması çok zor. Rodos’ta da aynı şey geçerli. İklim değişiyor. Hava ısınıyor ve aynı orman tekrar oluşamıyor.”

İlk yağmurlardan sonra yanan noktalarda bol miktarda ot ve farklı bitki türlerinin yeşereceğini anlatan Ganoti,  “Hayvanların saklanması için yeşil bir ortam oluşacak, kertenkeleler, yılanlar, tüm bunları yiyen kuşlar, keklikleri yiyen tilkiler, tavşanları yiyen kurtlar geri dönecek. Ekosistem tekrar kendine gelecek ancak önceki halinden daha fakir olacak zira ormanın eski halini alması çok zor” dedi.

Fotoğraf: Ayhan Mehmet/AA.

İklim krizi, yangınlar dışında hayvanlara da büyük zarar veriyor

İklim krizinin orman yangınları dışında hayvanlara da büyük zarar verdiğine dikkati çeken Ganoti, kavurucu sıcaklara maruz kalan kuşların yaşadığı zorluklar için şöyle konuştu:

“Özellikle temmuz ayında yuvalarında olan kuşlar büyük zarar görüyor. Şehirlerde çok fazla böyle durum var. Kırlangıç ve benzeri kuşlar. Aniden dışarıda 42 derece, yuvada 55 derece olan bir sıcaklıkla karşılaştıklarında kurtulmak için yuvadan atlıyorlar. Bu durumda onları ya kediler yiyor, ölüyorlar ya da bulanlar bu kuşları bize getiriyor. Kavurucu sıcaklar büyük kayıplara neden oluyor. Girit’te genç akbabalar su bulamadıkları için susuz kalıyorlar, bu nedenle ya deniz suyu içiyorlar ya denize düşüyorlar ya da bize ulaştırılıyorlar. Bize getirilenler de zehirlenmiş gibi semptomlar gösteriyor.”

Fotoğraf: Derya Gülnaz Özcan/AA.

İki haftada yaklaşık bir milyon dönüm ormanlık alan kül oldu

Dedeağaç’ta 19 Ağustos’ta başlayan orman yangınları, üzerinden 2 hafta geçmesine rağmen kontrol altına alınamadı. Bölgede 15 günde 1 milyon dönüme yakın ormanlık alan kül oldu.

Öte yandan, şiddetli rüzgarlar nedeniyle alevlere müdahalenin zorlaştığı bu süreçte Parnita, Fili, Eğriboz ve Rodop gibi birçok bölgede de yangınlar çıktı. Onlarca ev ve araç yandı, tarım alanları ve arı kovanları büyük hasar gördü.

Yangınlar nedeniyle 20’si mülteci olmak üzere 21 kişi hayatını kaybetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.