Bursa, Yenişehir‘e bağlı Kirazlıyayla mahallesinde, Meyra Madencilik‘in Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi ısrarı nedeniyle bölgedeki tarlalara atıklar döküldü. Olaya tepki gösteren bölge halkı “Gücünüzü halka değil şirketlere gösterin!” diyerek tepki gösterdi. Artık isyan etme noktasına gelen Kirazlıyaylalılar, beş yıldır Meyra Madencilik’e karşı mücadele veriyor. Son yaşanan tarlalara atık bırakma olayı ise yurttaşın kamerasına yansıdı. Bölgede yaşayan bir yurttaş gördüğü manzara karşısında tepki göstererek şu ifadeleri dile getirdi:
“Burası, Bursa, Yenişehir, Kirazlıyayla mahallesi, yani köyümüz. Köyümüzdeki tarlalarımız… Meyra Madencilik’in kontrolsüz yaptığı atık dökümü sayesinde tarlalarımız patladı burada. Tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz. Sadece bizim tarlalarımız değil. Orman Bölge Müdürlüğü neredesiniz? Ben tarlamdan bir tane odun kesemiyorum evime yakmak için. Bak neler yapmışlar ormanını? Ben buradan bir odun kessem benim traktörümü bağlarsınız, mahkemeye verirsiniz. Gücünüz sadece bize yetmesin herkese yetsin. Karşınızda bir şirket var, hadi görelim sizi bakalım. Orman gitmiş, orman! Tarla zaten gitmiş. Çevre Şehircilik Bakanlığı, tarım arazilerini bitiriyor bu adamlar. Neredesiniz? Göreve davet ediyoruz sizleri. Buralar ekilir biçilir bir tarlaydı sonuçta. Buradan bütün sağduyulu kurumları göreve davet ediyoruz. “
Gücünüzü halka değil şirketlere gösterin!
Maden çevresindeki tarım alanların ve ormanın zarar görmesi Kirazlıyayla’lıları isyan ettirdi. Şikayetlerine rağmen hiçbir kurum ilgilenmedi.
5 yıldır Meyra Maden’e karşı mücadele devam ediyor. Hukuki #KirazlıyaylayıSavun @TCTarim pic.twitter.com/vbYi2iPMvh— Yenişehir Çevre Platformu (@YYecep) July 3, 2024
‣Bursa Kirazlıyayla’da bilirkişi keşfi: Yenişehir Ovası’na saatli bomba kuruluyor
‣Kirazlıyayla’da bilirkişi raporunu tanımayan mahkeme kararını Danıştay iptal etti
‣Kirazlıyayla’da şimdi de yüksek gerilimli enerji hattı krizi
Yenişehir Çevre Platformu ise konuyu sosyal medya hesabından paylaşarak şu ifadeleri dile getirdi:
“5 yıldır Meyra Maden’e karşı mücadele devam ediyor. Hukuki süreç işlerken flotasyon tesisi ve atık barajı inşa edildi mahkeme ÇED raporunu iptal edene kadar da bir süre çalıştı. Bu kısa çalışma süresi bile köye ciddi zararlar verdi. Flotasyondan çıkan atığı kontrolsüzce döküldüğünü söyleyen köylüler
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın numune almasını istiyor.”