Yatağan’da yeni kömür sahası için ÇED süreci başlatıldı

Yatağan Termik Santrali'ne kömür arzı oluşturmak için orman ve tarım arazilerinin bulunduğu noktada yapılması istenen maden ocağı projesi için ÇED süreci başlatıldı. 

Muğla’nın Menteşe ilçesi Bayır Mahallesi’nde, Yatağan Termik Santrali’nde ham madde olarak kullanılmak üzere yapılması planlanan kömür ocağı projesi için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı.

Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan proje için ÇED süreci 26 Temmuz’da başlatıldı.

Bereket Enerji’ye ait Yatağan Termik Santrali’nde yapılması planlanan kömür ocağı projesinin sahası, “Orman Alanı” ve “Tarım Arazisi” olarak işaretlenmiş alanlar kapsamında kalıyor.

Projenin yapılacağı alanın 1.55 kilometre uzağında ise Bayır Barajı var. Proje alanına en yakın yerleşim yeri kuş uçuşu 1,7 kilometre mesafede bulunan Salihpaşalar. Ayrıca üç kilometre mesafede Bayır Mahallesi bulunuyor.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre; ortalama 2073 kcal/kilogram alt ısıl değere sahip olan kömür, bölgede bulunan Yatağan Termik Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait 3×210 megavat gücündeki Yatağan Termik Santrali’nde ham madde olarak kullanılacak.

Proje bedeli ise 99 milyon 328 bin TL.

Yatağan’da suç üstü: Şirket, maden için verilen yargı kararını görmezden geliyor
Yatağan’da usulsüz yeraltı kömür işletmeciliğine ÇED de gerekli görülmedi 

Yatağan 38 yılda 33 bin 129 erken ölüme neden oldu

Temiz Hava Hakkı Platformu’nun raporuna göre; Yatağan Kömürlü Termik Santrali’nin kurulduğu 1982’den 2020’ye kadar neden olduğu erken ölüm sayısı 33 bin 129. Aynı zamanda termik santral aynı yıllar arasında 21 bin 4 erken doğuma neden oldu.

Öte yandan bu yıllar arasındaki bronşit vakaları ise 223 bin 98’i buldu. Rapora göre termik santrallerin 2030’a kadar kapatılması özellikle Yatağan ve Aydın arasındaki hava kirliliğini azaltacak. Ancak santralin üç ünitesinin de 2063’e kadar çalıştırılması planlanıyor.

Termik santral kullandığı soğutma suyuyla da bölgenin yeraltı su kaynaklarını olumsuz etkileyerek zaten tehlike çanlarının çaldığı Muğla’nın su varlığı üzerinde de tehdit oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

Yandı Çukurova yandı

Türkiye’de tarımın geldiği yer içler acısı. Ülkenin dört bir yanındaki çiftçiler isyan halinde. Diğer taraftan en fazla artış gıda fiyatlarında. Dikkate alınması gereken ciddi bir dengesizlik var.

[Çocuklar için Yeşil Kitaplar] Bir güvercini sevmekle başlayacak her şey

Maalesef sorun yarattığı var sayılanlara karşı empati yoksunu, sadece kendi refahını gözeten adaletsiz çözümler üretmek yalnızca 'Güvercin Kakası' kitabındaki kasaba halkına mahsus değil. Katliam Yasası'nı unutmadınız değil mi?

EN ÇOK OKUNANLAR