Dış Köşe

VW’nin bilinçli hilesi tam bir çevre skandalı – Pelin Cengiz

0

Her şeyden önce adını koyalım, Volkswagen skandalı bir çevre skandalı. Kısaca hatırlayacak olursak, ABD’deki EPA’nın (Environmental Protection Agency- Çevre Koruma Ajansı) emisyon testlerini yanıltmaya yönelik olarak VW’nin dizel yakıtla çalışan araçlarına bir yazılım yüklediği ortaya çıktı.

İşin ilginci, çevreye ve halk sağlığına çok ciddi zarar veren bu kasıtlı sahtekârlığı aslında EPA değil,International Council on Clean Transportation buldu. Yaptıkları testlerde nitrojen oksit oranının EPA’nın kabul edilebilir seviyesinin 35-40 kat üzerinde olduğu anlaşıldı. Yani, Volkswagen’in sözkonusu dizel motoru çevreyi kabul edilen standart değerden 40 kat daha fazla kirletiyor.

44

EPA’nın bu gelişmeler üzerine VW şirketine 18 milyar doları bulabilecek bir ceza kesmesi gündemde. Yalan ve sahtekârlığın getirdiği itibar, muhtemel pazar kaybı ve borsadaki düşüşlerle gelen erime de cabası. Herkes bu rakamları, olası bir iflası, üst düzeydeki istifaları konuşuyor ancak cezanın nedeni net olarak, VW’nin çevreyi ve çevre standartlarını hiçe sayması…

Skandal ortaya çıkar çıkmaz, Volkswagen’nin ABD’deki CEO’su Michael Horn, ABD’li yetkililere karşı dürüst olmadıklarını itiraf ederek, “Dürüst davranmadık, işi batırdık. Özür dileriz” dedi. Gözden kaçan nokta, VW’nin emisyon skandalının üretim hatasından kaynaklanmadığı… Bilinçli bir sahtekârlık sözkonusu. Tüketiciler, çevreye duyarlı bir otomobil aldıklarını düşünürken şimdi yeni durumla birlikte şirkete açacakları bireysel davalarla VW’yi epey zor durumda bırakabilirler.

Ne kadar güçlü ya da ne kadar hızlı bir otomobil üretmiş olursanız olun, çevreye saygılı bir üretici değilseniz bundan böyle negatif ayrışmanız kaçınılmaz olacak. Son dönemde sağlık alanında yapılan araştırmalar, her yıl hava kirliliği nedeniyle onbinlerce insanın yaşamını yitirdiğini ortaya koyuyor. VW ile sınırlı kalmayacağı çok belli olan otomobil endüstrisindeki bu skandal, aynı zamanda çevre duyarlılığının, gelecek dönemde ekonomi ve endüstri politikalarının temel belirleyicilerinden biri olacağını gösteriyor.

VW skandalı Almanya özelinde ise ülkenin en önem verdiği iki meseleye birden zarar verdi. Çok güvendiği otomobil endüstrisinin gücüne ve fosil yakıt enerjilerinden temiz enerjilere dönerek gerçekleştirdiği çevreye duyarlı ülke imajına…

Bu son skandalla dizelin temizliğinin de yalandan ibaret olduğu fark edildi. Dizel araçları son yıllarda tercih sebebi yapan en önemli faktörlerden biri, benzinle çalışan otomobiller kadar iklim değişikliğine etki etmemeleriydi. VW’nin düşük gösterdiği nitrojen oksit emisyonları hava kirliliğine, solunum yollarında, beyin ve akciğerlerde ciddi sorunlara yol açıyor.

İlk tepki İsviçre’den geldi. İsviçre, VW markalı araçların satışını durdurdu, onu Hollanda izledi. Avrupa’nın en fazla dizel motorlu araç kullanımına sahip Fransa’nın başkenti Paris, geçen pazar CarFreeDayetkinliğiyle otomobilsiz bir gün geçirirken, ülkede dizel motorlu araçların tamamen yasaklanması tartışılıyor. Ayrıca, Fransa Çevre Bakanı Segolene Royal de, Fransa’daki VW marka araçların kontrol edileceğini açıkladı.

Doğuş Otomotiv’den İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, “Sözkonusu durumdan etkilenen araçlar da dâhil olmak üzere tüm araçlarımızın sürüş ve yol güvenliğine uygun olduğunu da belirtiriz” demiş. Eh, çevre hassasiyeti kimsenin umurunda olmayınca, bu açıklamalar da normal karşılanıyor elbette. Çevre bilinci olmayan, skandallara hayret etme çıtası düşük Türkiye’de konunun yankı bulması zor.

Dizel motorlarla ilgili çevreci miti çöktüğüne göre, yakın gelecekte elektrikli araçlarla ilgili daha sık yenilikler duymak mümkün olabilir mi? VW’nin hileli emisyon ölçümlerine inat 60 Tesla aracı 0 emisyonlaAvusturya Alplerine çıktı. Tesla Motors’un CEO’sı Elon Musk, en geç iki yıla elektrikli arabaların tek şarjla 1000 km. gidebileceğini söyledi. Japonya’da elektrikli araba şarj istasyonları, benzin istasyonlarının sayısını geçti. Apple’ın 2019 için elektrikli araç projesi var. Sektör büyüyor, neden olmasın…

Bu yazı taraf.com.tr/ den alınmıştır

43

 

Pelin Cengiz

[email protected]

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.