DünyaEkolojiManşet

Avrupa Komisyonu’ndan, Volkswagen ve BMW’ye emisyon cezası

0
Fotoğraf: Shutterstock

Avrupa Komisyonu, Almanya merkezli otomobil üreticileri Volkswagen ve BMW‘ye, geliştirdikleri emisyon temizleme teknolojisinin kullanımını engellemek için kendi aralarında gizli anlaşma yaptıkları için toplamda 875 milyon euro para cezası verdi.

Bu dava, Avrupa Rekabet Yasası’nın uygulanmasını şirketler arasındaki teknik güzeydeki görüşmelere kadar genişlettiği için emsal teşkil ediyor.

Daha fazla kısıtlayacak teknolojileri vardı

Dava konusu dizel motorlu araçların ürettiği egzoz gazlarından nitrojen dioksiti temizlemek için kullanılan bir katkı maddesi AdBlue’nun tasarım standartlarına odaklandı.

Komisyon verdiği kararda Almanya’daki otomobil üreticilerinin 2006 ve 2014 yılları arasına AdBlue tanklarının boyutunu kısıtlamak için ve dolayısıyla da nitrojen dioksit emisyonunundaki kesintiyi azaltmak için anlaştıklarını belirtti.

Fotoğraf: Shutterstock

‘Bu bir ilk’

Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu üyesi Margrethe Vestager Brüksel’deki bir basın toplantısında “Bu bir ilk. Daha önce amacı yeni teknolojilerin kullanımını kısıtlamak olan bir kartelimiz hiç olmamıştı” ifadelerini kullandı.

Karar gereğince Volkswagen 502 milyon Euro, BMW ise 373 milyon Euro ödeyecek. Bu grubun içerisinde yer alan Daimler’e ise anlaşmayı açığa çıkardığı için bir ceza verilmedi.

Vesteger açıklamasında Almanya merkezli otomobil üreticilerinin zararlı emisyonlar AB yasalarının gereğinden daha fazla azaltacak teknolojiye sahip olduklarını ancak bunu yapmak için rekabetten kaçındıklarını söyledi.

‘Buna müsamaha gösteremeyiz’

Vestager, “Dolayısıyla bugünün kararı, meşru teknik işbirliğinin ne kadar yanlış gittiğiyle ilgili. Ve şirketlerin bu şekilde bir araya gelmesine müsamaha göstermeyiz” ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasında tüm tarafların bu davadaki rollerini kabul ettikleri belirtildi. Ancak Volkswagen, emisyon teknolojisiyle ilgili teknik görüşmelere yönelik cezanın şüpheli bir emsal oluşturduğunu söyleyerek yasal işlem başlatmayı düşündüklerini aktardı. 

Volkswagen açıklamasında “Komisyon yeni bir yargı alanına giriyor. Çünkü teknik işbirliği ilk kez rekabet ihlali olarak değerlendiriliyor” ifadelerini kullandı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.